NAMIRNICA KOJU SRBI OBOŽAVAJU JE NA PRVOM MESTU SUPER HRANE ZA 2023. GODINU: Nutricionisti objavili ČITAVU LISTU
Kiseli kupus, Foto: Profimedia

sjajno

NAMIRNICA KOJU SRBI OBOŽAVAJU JE NA PRVOM MESTU SUPER HRANE ZA 2023. GODINU: Nutricionisti objavili ČITAVU LISTU

Poslednjih godina postao je popularan među potrošačima koji brinu o zdravlju zbog svojih probiotičkih, antioksidativnih, antimutagenih i antikarcinogenih svojstava

Objavljeno:

Kimči, kao i druga fermentisana hrana, zauzeo je prvo mesto na godišnjoj listi 10 najboljih supernamirnica časopisa Pollock Communications i Today’s Dietitian.

Kimči, tradicionalno korejsko jelo napravljeno od fermentisanog kupusa i gochugaru paste, nutricionisti su u novoj studiji proglasili jednom od 10 najboljih superhrana za 2023. godinu.

Kiseli kupus
foto: Natalia Peredniankina / Alamy / Alamy / Profimedia

U godišnjem istraživanju pod nazivom What’s Trending in Nutrition ispitano je 757 registrovanih dijetetičara i nutricionista kako bi se utvrdilo koju će hranu bogatu hranjivim materijama potrošači ceniti 2023. godine.

Na prvom mjestu su kimči, jogurt, kombuha čaj i ukiseljeno povrće, a slede semenke, borovnice, avokado, orašasti plodovi, lisnato povrće, klorela i spirulina, zeleni čaj, žitarice i biljne vrste mleka. Prvi put za 11 godina, otkako se sprovodi istraživanje, svih 10 namirnica uklapa se u biljnu ishranu.

Kiseli kupus
foto: Profimedia

Dijetetičari smatraju da će, zbog rastućih životnih troškova, potrošači 2023. dati prednost zdravlju i tražiti funkcionalnu hranu koja jača imunitet i zdravlje probavnog sistema, zbog čega je fermentisana hrana zauzela prvo mesto.

Kimči je poslednjih godina postao popularan među potrošačima koji brinu o zdravlju zbog svojih probiotičkih, antioksidativnih, antimutagenih i antikarcinogenih svojstava, kao i drugih zdravstvenih prednosti. Prethodna istraživanja otkrila su da bi kimči, uz drugu fermentisanu hranu, mogao da pomogne u smanjenju gubitka kose i prevenciji anksioznosti kod mladih ljudi, piše Index.

(Espreso/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.