OVE SOBNE BILJKE SU NEUNIŠTIVE, NI VREME IM NE MOŽE NIŠTA: Mora da ih ima svaka kuća (FOTO)
Biljka, Foto: Printscreen Youtube/Moj svet biljaka

SJAJNO

OVE SOBNE BILJKE SU NEUNIŠTIVE, NI VREME IM NE MOŽE NIŠTA: Mora da ih ima svaka kuća (FOTO)

S dolaskom proleća vreme je i za pojačanu brigu o sobnim biljkama, posebno ako, kad još malo otopli, planirate da iz iznesete napolje.

Objavljeno:

Ako nemate iskustva s uzgojem biljaka, a volite zelenilo u kući, donosimo listu sobnih biljaka koje nisu zahtevne, a dodaju bujnost i boju svakom domu. Jedino na šta treba da mislite je da ih s vremena na vreme – zalijete.nterijera te ju u svom domu imaju čak i mnogi neljubitelji sukulenata.

Ponekad se naziva gumenom biljkom ili paprovicom, peperomija je vrlo česta kućna biljka upravo zbog svoje nezahtevnosti i predivnog ukrasnog lišća. Ova zanimljiva biljka poreklom je iz tropske klime. Rod peperomija obuhvata preko hiljadu trenutno zabeleženih vrsta. Sigurno postoji barem jedan koji bi dobro uspeo u vašem domu. Posebno voli polusenu, a preterano izlaganje svetlosti može dovesti do tamnjenja lišća. Ne treba joj puno vlage leti je dovoljno zalivati je jednom nedeljno, zimi tek toliko da se ne osuši, piše Večernji list.

Kineski dolar (Pilea peperomioides) – za blagostanje

Kineski dolar sobna je biljka koja se lako uzgaja i podnosi gotovo sve uslove. Spororastuća je sobna biljka, a odličan je komad za popunjavanje praznog kutka. Ta izdržljiva biljčica naziva se i biljka misionara jer je četrdesetih godina prošlog veka norveški misionar Agnar Espegren iz Kine doneo u Norvešku, a uskoro se proširila i u druge skandinavske zemlje i celu Evrope. Kineski dolar je sobna biljka koja raste sporo i naraste do 30 centimetara. Izgleda kao nežna biljka, ali zapravo je vrlo otporna i laka za negu.

Trolisna lozica (grožđani bršljan) – može i bez vode

Lako ga je uzgajati, oprašta ako i zaboravite da ga zalijete i dodaje dašak tropskog pojasa u bilo koji prostor. Ova puzavica spada u porodicu loza i ima bujan rast. Na lisnoj stabljici smeštena su tri zelena, oštro nazubljena lista čije je naličje obraslo sitnim dlačicama. Leti je možemo držati na otvorenom, na senovitom mjestu. Ako je držimo na toplom mestu, biće potrebno često prskati listove. Od proleća do jeseni zalivati je obilno, zimi retko. Razmnožava se reznicama.

Difenbahija – voli da bude solo

Ovo je vrlo dekorativni sobni cvet koji se sadi u posude sam. Prepoznatljiva je po svojim duguljastim ovalnim listovima, koji su prošarani belom i zelenom bojom. Ne voli izloženost direktnoj svetlosti, a voli da joj je toplo (iznad 20 stepeni). Ukoliko je izložite nižim temperaturama tada mora tlo biti relativno suvo i ne sme se biljka ponovo naglo izložiti visokoj temperaturi već postepeno.

Sabljica ili svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata) – otporna na sve

Jedna od najizdržljivijih sobnih biljaka, može da toleriše većinu (ne)uslova. Sa svojim uspravnim lišćem koje gotovo izgleda kao veštačko, sjajno nadopunjuje sve stilove uređenja enterijera. Radi se o zimzelenoj trajnici koju je izuzetno jednostavno održavati. Često se drži kao sobna biljka, a doprinosi čišćenju vazduha.

Filodendron – omiljen u domovima

Filodendroni su jedna od najlakših sobnih biljaka za uzgoj. Bez obzira odaberete li uspravne ili penjajuće vrste, oni su savršeno srećni u kućnom okruženju. Čak su i vrtlari početnici obično uspešni u uzgoju ovih biljaka. Nije nužno obezbediti im potporu, i bez nje će se snaći.

ZZ biljka (Zamioculcas zamiifolia) – jako dekorativan element

Zamioculcas zamiifolia je sukulentna biljka poreklom iz Afrike. Pravi hit postala je krajem dvadesetog veka, zahvaljujući holandskim uzgajivačima biljaka, koji su počeli masovno da je prodaju. Istovremeno liči na paprat i na sukulent, i zbog interesantnog izgleda i lakog održavanja često se koristi za uređenje enterijera pa je u svom domu imaju čak i mnogi neljubitelji sukulenata.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.