LEDENE KOCKE SU U JUGOSLAVIJI SVI OBOŽAVALI, A I DANAS SU OMILJENI KOLAČ! Napravite bez muke ovaj KREMASTI klasik
Ledene kocke, Foto: Printscreen/Youtube/ Domaći Recepti

nema ko ih ne voli

LEDENE KOCKE SU U JUGOSLAVIJI SVI OBOŽAVALI, A I DANAS SU OMILJENI KOLAČ! Napravite bez muke ovaj KREMASTI klasik

Isprobajte ovaj recept

Objavljeno: 23:42h

Ledene kocke su prava lagana i kremasta poslastica, koja u tren oka nestaje iz pleha.

Ledene kocke su jedan od onih kolača kojima malo ko može da odoli. Prepoznatljive po tamnom patišpanju, prelivu od čokolade i ukusnom belom filu, podsećaju na detinjstvo. Uz to, veoma ih je lako napraviti, a sigurno će očas posla nestati iz pleha.

Ledene kocke
Ledene kockefoto: Printscreen/Youtube/ Domaći Recepti

Sastojci:

Za koru:

  • 5 jaja
  • 5 kašika brašna
  • 5 kašika šećera
  • 1 kašika kako praha
  • Preliv za koru:
  • 350 ml vode
  • 300 g šećera

Za fil:

  • 500 ml mleka
  • 250 g margarina
  • 200 g šećera u prahu
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike brašna
  • Za glazuru:
  • 200 ml slatke pavlake
  • 200 g čokolade

Priprema:

Spremanje ledenih kocki
Spremanje ledenih kockifoto: Printscreen/Youtube/ Domaći Recepti

Žumanca odvojite, a belanca umutite u čvrt sneg, u koji ćete potom dodati šećer, brašno, kako i žumanca, pa ponovo sve umutite. Ulijte u pleh posut sa malo brašna i pecite na 220 C 15-ak minuta. U šerpu sipajte šećer i vodu, pa kuvajte do ključanja i povremeno mešajte. Kada se šećer otopi, a voda proključa, smanjite temperaturu i šerpu ostavite na ringli. Čim koru izvadite iz rerne pmah je prelijte vrućim prelivom. 100 ml mleka sipajte u posudu, dodajte brašno i mutite da ne ostanu grudvice. U preostalih 400 ml mleka dodajte šećer i stavite na ringlu da proključa.

Kada mleko proključa, sipajte mleko koje ste pomešali sa brašnom. Smanjite temperaturu i neprestano mešajte dok ne dobijete gustinu pudinga. Ostavite fil da se ohladi. Umutite margarin sa šećerom u prahu da bude penast pa dodajte u fil, koji ćete potom rasporediti po kori. Glazru ćete pripremiti tako što ćete u šerpu sipati slatku pavlaku, a kada proključa dodajte čokoladu i mešajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite glazuru da se prohladi, pa je prelijte preko kolača. Sve ostavite u frižider nekih dva sata da se dobro stegne, nakon čega možete kolač da sečete na kocke i poslužite.

(Espreso / Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.