preukusno
NEMA TORTE KOJU JE JUGOSLAVIJA VIŠE OBOŽAVALA OD NJE: Ne peče se, budi NOSTALGIJU i očarava UKUSOM (RECEPT)
Podsetiće vas na one dane kada ste se igrali u pesku i na brzinsko mamino čudo od slatkiša
Pesak torta je mnogim ljudima asocijacija na detinjstvo jer su je nekad bake i majke spremale za decu - lako i brzo, a deca su je prosto gutala i obožavala. Rečju, nostalgična retro torta.
Divan spoj plazme, kokosa, oraha i čokolade zaista mnogi ljudi obožavaju i kao odrasle osobe.
Na Instagram nalogu slatkadomacica postoji idealan recept koji će verovatno i vama navući osmeh na lice.
Vreme pripreme:
45 minuta
Sastojci:
Za 3 fila:
- 1 l mleka
- 130 g šećera
- 4 pudinga od vanile
- 200g putera sobne temperature
- 120 g prah šećera
- 150 g mlevene plazme
- 120 g kokosa
- 170 g mlevenih oraha
Za ganaš:
- 50 g mlečne čokolade
- 50 g crne čokolade
- 100 ml slatke pavlake
Priprema
1. Od litre mleka odvojite 250 ml, pa u tih 250 ml razmutite pudinge a ostatak mleka stavite da se kuva sa šećerom. Kada mleko provri, dodjte razmućenu puding smesu, mešajte i kuvajte dok ne provri još jednom. Zatim smesu prekrijte streč folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
2. Nakon toga penasto umutite puter i prah šećer i dodajte ih u ohlađenu puding smesu. Sve zajedno dobro umutite i podelite fil na tri dela.
3. U jedan fil dodajte mlevenu plazmu, u drugi kokos, u treći orahe. Sada u kalupu prečnika 22 cm raspredite filove, prvo plazma, pa kokos, pa na kraju orah fil. Stavite u frižider na najmanje dva sata.
4. Napravite ganaš, stavite sve sastojke u šerpicu, zagrejte i mešajte na srednjoj temperaturi dok se ne istopi i sjedini. Na kraju ganašom polako prelijte preko fila i vratite tortu na hlađenje dok se ganaš ne stegne.
(Espreso / 24sedam / Slatka domaćica)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!