I BRAŠNO IMA SVOJ ROK TRAJANJA, A ČUVAMO GA MESECIMA: Evo kad je vreme da ga BACITE, ovo su ZNACI da je POKVARENO
Brašno, Foto: Profimedia

obratite pažnju

I BRAŠNO IMA SVOJ ROK TRAJANJA, A ČUVAMO GA MESECIMA: Evo kad je vreme da ga BACITE, ovo su ZNACI da je POKVARENO

U ovom tekstu pročitaćete o tome da li se brašno može pokvariti

Objavljeno:

Brašno u osnovi nastaje mlevenjem zrna žitarica. Najpopularnija vrsta je pšenično brašno, a osim pšeničnog brašna i brašna od žitarica, danas postoje i brašna od kokosa, badema i mnoge druge bezglutenske vrste. Mnogi ljudi drže brašno u svojoj ostavi duži vremenski period – čak i znatno nakon isteka roka upotrebe. Stoga se možete zapitati koliko dugo je bezbedno držati brašno. U ovom tekstu pročitaćete o tome da li se brašno može pokvariti, kako se pravilno čuva kao i o mogućim rizicima ukoliko konzumirate brašno kome je rok istekao.

Testo
foto: Printscreen Youtube/Bokina kuhinja

Koji je rok trajanja brašna?

Mnogi faktori utiču na rok trajanja brašna ili na trajanje vremena pre početka kvarenja. Većina brašna ostaje sveža 3–8 meseci na sobnoj temperaturi, obično davno nakon isteka roka upotrebe. Međutim, određeni rok trajanja zavisi od vrste brašna, njegovih sastojaka i načina na koji ga skladištite. Poznato je da naše mešavine brašna imaju rok trajanja do godinu dana.

Vrste brašna

Brašno je često kategorisano prema stepenu obrade, što utiče na rok trajanja. Stanje izvornog sastojka, poput pšenice, takođe ima uticaj.

Na primer, belo višenamensko brašno uglavnom ostaje sveže duže od celovitog brašna zbog načina na koji se svako obrađuje.

Belo brašno je visoko rafinirano, što znači da se zrnu oduzimaju mekinje i klice, ostavljajući samo škrobni endosperm. Suprotno tome, brašno od celog zrna sadrži sva tri dela zrna – mekinje, klice i endosperm.

Mekinje i klice su bogate uljima, što proizvode od celog zrna čini ranjivijim na kvarenje. Do kvarenja obično dolazi izlaganjem svetlosti, vlagi ili vazduhu, što obično uzrokuje neželjeni ukus i miris. Upravo to jeste razlog zašto smo se odlučili za plastično, umesto papirnog pakovanja, jer na taj način smanjujemo rizik da do potrošača dođe brašno koje nije u punom kvalitetu.

Testo, Pogača
foto: Printscreen/youtube/Jelajelena Petrovic

Metode skladištenja

Rok trajanja brašna zavisi od toga kako ga skladištite.

Brašno se smatra bezbednim na policama. To znači da se može bezbedno čuvati na sobnoj temperaturi. Ipak, treba ga držati u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suvom mestu kako bi sačuvao svoju svežinu. Hlađenjem ili zamrzavanjem može dodatno povećati rok trajanja.

Na primer, univerzalno brašno traje 6–8 meseci na polici, ali do 1 godine ako je u frižideru i 2 godine ako je smrznuto. Ako brašno stavljate u frižider, čuvajte ga dalje od vlage i vode kako biste sprečili buđ. To se najbolje postiže zatvaranjem u hermetički zatvorenu posudu, poput plastične kese ili kante za hranu. Imajte na umu da pre upotrebe hladnjak ili smrznuto brašno treba da dostigne sobnu temperaturu. Ovo će sprečiti grudvice.

Cene, Brašno, Zejtin, Poskupljenje
foto: Espreso.co.rs

Sažetak

Rok upotrebe brašna zavisi i od vrste brašna i tehnika skladištenja koje koristite. Iako belo brašno može trajati duže od integralnog, to nikako nije razlog da vam ono bude na vrhu liste namirnica koje kupujeta. Ako stvari postavite sa aspekta zdravlja, uvidećete da brašno od celog zrna ima višestruku dobrobit po vas i vaše zdravlje. Naše mešavine brašna od celog zrna upakovane su na način da brašno ostaje sveže i do godinu dana, pritom su beskvasne i 100% prirodne.

(Espreso/Chrono.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.