POMEŠAJTE BRAŠNO SA 1 NAMIRNICOM I DOBIĆETE ZDRAVIJU ZAPRŠKU: Samo na taj NAČIN neće biti GRUDVICA
Zaprška, Foto: Prihntscreen/Youtube/My kitchen Tanja

recept

POMEŠAJTE BRAŠNO SA 1 NAMIRNICOM I DOBIĆETE ZDRAVIJU ZAPRŠKU: Samo na taj NAČIN neće biti GRUDVICA

Recepti za zdravu a ukusnu zapršku

Objavljeno:

Zaprška je potrebna u jelima zbog boljeg ukusa hrane. No, kako se sve više ljudi brine o svom zdravlju, mnogi izbegavaju zaprške u ručku.

Problem je u tome što se ukus jela menja i onda naprosto ukus se gubi. Već smo pisali o načinu kako se zaprška sprema, a sada kako biste zdržali ukus koji vam je poznat a jeli zdraviju hranu donosimo vam par trikova za zdraviju zapršku.

Zaprške od brašna bez masnoća

Osim klasičnom zaprškom jela, na primer variva, možemo zgusnuti tako da brašno pomešamo s vodom i zatim tu smesu dodajemo u varivo. Brašno je potrebno razmutiti u hladnoj vodi pre dodavanja u vruće jelo kako ne bi došlo do stvaranja grudvica. Brašno se meša s vodom u odnosu 1:3 i potrebno ga je dodavati postepeno i mešati, a gotovu smesu odmah ukuvati. Ova metoda prikladnija je za zdravlje jer se njome ne dodaje nepotrebna masnoća i izbegava se prženje brašna na ulju. Osim pšeničnog brašna mogu se koristiti skrobna brašna.

Zaprška
Zaprškafoto: Printscreen TikTok/tanjamaksimovic71

Dodatak kukuruzne i pšenične krupice takođe će zgusnuti jelo jer će skrob iz krupice vezati vodu i nabubriti. Međutim, kod krupice skrobna zrnca nisu slobodna i ona imaju isključivo sposobnost bubrenja. S druge strane, skrobna zrnca u brašnu su slobodna i osim bubrenja, međusobno se vezuju stvarajući lepljivu smesu te zbog toga jela zgusnuta brašnom imaju čvršću konzistenciju.

Zaprška
Zaprškafoto: Prihntscreen/Youtube/My kitchen Tanja

Zdrave zaprške od povrća i žitarica

Umesto klasične zaprške može se uzeti deo povrća ili mahunarki iz jela koje želimo ugustiti, propasirati ga i vratiti ga nazad u šerpu. Ova je metoda pogodna za pripremu variva od pasulja. Gustinu može dati i raskuvano povrće sa skrobom poput krompira ili šargarepe, tako što se narendaju i dodaju u jelo prilikom kuvanja. Za variva su odlične i žitarice poput pirinča, ječma i prosa koje puštaju sluz. Kao zgušnjivač jela mogu poslužiti i zobene pahuljice i mekinje koje se raskuvaju u jelu. Osim željene gustine, zobene pahuljice i mekinje će jela obogatiti i korisnim prehrambenim vlaknima.

Dakle, zaprške mogu biti i ukusne i zdrave. Prijatno!

(Espreso/ Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.