OTKRIVENO ZAŠTO JE RIBA U KONZERVI ŠTETNA: Ozbiljnije je nego što mislite, ugrožena je OVA GRUPA LJUDI
Riba u konzervi, Foto: Carlos Santos / Panthermedia / Profimedia

OPREZ

OTKRIVENO ZAŠTO JE RIBA U KONZERVI ŠTETNA: Ozbiljnije je nego što mislite, ugrožena je OVA GRUPA LJUDI

Konzumiranje ribe i ribljih proizvoda nosi mnogo koristi za zdravlje čoveka. Ipak se čini da su tako konzervirani lišeni mnogo korisnih hranljivih materija, što doprinosi šteti od njihoog unosa.

Objavljeno:

Riba tuna je veoma bogata proteinima, omega-3 masnim kiselinama, jodom, gvožđem i vitaminima grupe B. U slučajevima prekomernog unosa, posebno kod rizičnih grupa - trudnica i dece, treba biti veoma pažljiv.

Dokazano konzerve sa tunjevinom su veoma bogate proteinima, jer samo jedno pakovanje dostavlja 50% od dnevnih potreba. Ali veome je važno da se pazi na često jedenje ribe tune.

Takođe, na taj način sačuvan, riblji proizvod je siromašniji omega-3 masnim kiselinama za razliku od sveže ribe. Znamo da je prisustvo ribljih specijaliteta u meniju važno za pravilno funkcionisanje kardio-vaskularnog sistema, kao i za održavanje zdrave kože i kose.

Drugi nedostatak od konzumacije konzervi s tunjevinom jeste veliko prisustvo natrijuma (soli). Prirodno, natrijum je u određenim količinama neophodan za zdravlje čoveka, ali višak dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema. Takvi su zadržavanje tečnosti u telu, a odatle dolazi i do povišenog arterijskog pritiska. Iz tog razloga ljudi s visokim krvnim pritiskom treba da ograniče unos konzervi ribe.

Tuna
foto: Profimedia

I ako ste ipak u iskušenju da kupite bar jednu, pre toga pročitajte pažljivo sadržaj natrijuma, žive, šećera i dr.

Živa je nešto na šta trudnice i deca treba veoma da paze. Ako se uzima u velikim dozama, postaje toksična i veoma opasna za čoveka.

Konzerva ribe tune sadrži velike količine metilžive koja je opasan neurotoksin, koji se nakuplja i odvojenim organima i tkivima (mozak, bubrezi i dr). Simptomi trovanja živom su osećaj trzaja u različitim delovima tela, drhtanje, otežano hodanje, problemi sa vidom, umom. Opasnost je velika i za nerođeno dete, još u utrobi žene.

U konzervama sa tunom sadrži se još i jedinjenje Bisfenol A ili tačnije u pakovanju. Opasnost dolazi od činjenice da on prelazi i u sastav ribe. On utiče negativno na mozak, a veoma je opasan i za trudnoću i malu decu.

(Espreso/Bon apetit.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.