OVE STVARI NIKAKO NE SMETE DA ČISTITE SIRĆETOM: Važnije je nego što mislite
Sirće, Foto: Profimedia

OPREZ SA OVIME

OVE STVARI NIKAKO NE SMETE DA ČISTITE SIRĆETOM: Važnije je nego što mislite

Iako je sirće ekološki prihvatljivo i prirodno, postoje delovi doma u kojima je bolje izbegavati čišćenje sirćetom jer zbog svog sastava može da napravi više štete nego koristi, piše Real Simple.

Objavljeno: 18:29h

Elektronski uređaji

Iako sirće dobro čisti prozore, može oštetiti zaštitni sloj, odnosno premaz protiv odsjaja na ekranima televizora, mobilnih telefona i kompjuterskih monitora.

Ploče i podovi od prirodnog kamena

Čak i ako su vaše prelepe ploče i podovi od prirodnog kamena zapečaćeni, ne bi trebalo da koristite sirće za čišćenje granita, mermera ili krečnjaka. Nivo kiseline u sirćetu je prejak za materijal i može izazvati korodiranje ili oštećenje zaptivača. Pored toga, površine se mogu istrošiti, promeniti boju i izgubiti svoj sjaj i glatkoću. Sirće kod livenog gvožđa izaziva rupice i rđu na površinama od livenog gvožđa. Nikada ne dozvolite da sirće dugo stoji na livenom gvožđu.

Soda bikarbona i sriće, Soda bikarbona, Sirće, Čišćenje nakita
foto: Printscreen Youtube/sibellabellissima

Kuhinjski noževi i uređaji od nerđajućeg čelika

Sirće može da izazove udubljenje na sečivima noževa od nerđajućeg čelika i završnim obradama uređaja, posebno ako se ostavi da stoji neko vreme.

Voštane i neobrađene drvene površine Dok se razblaženo sirće može koristiti za čišćenje podova i ormara obloženih poliuretanom, nerazređeno sirće će izazvati promenu boje i može „pojesti“ neke ivice na voskom ili neobrađenom drvetu.

Gumeni predmeti i creva

Nerazblaženo sirće je previše jako za upotrebu na gumenim stvarima i crevima u nekim malim aparatima, mašinama za pranje sudova i mašinama za pranje veša i može izazvati dezintegraciju nekih vrsta gume. Pre upotrebe sirćeta za čišćenje unutrašnjosti ili spoljašnjosti uređaja, pogledajte uputstvo za uređaj.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.