OVO JE JEDINI VITAMIN KOJI NAŠE TELO NE MOŽE DA PROIZVEDE: Evo šta će se DESITI ako ga UNESETE NA SVOJU RUKU
Ilustracija, Foto: Profimedia

jeste li znali

OVO JE JEDINI VITAMIN KOJI NAŠE TELO NE MOŽE DA PROIZVEDE: Evo šta će se DESITI ako ga UNESETE NA SVOJU RUKU

Vitamin C je moćan antioksidans koji može da ojača vaš imunitet. Antioksidansi se u organizmu ponašaju tako što štite ćelije od štetnih molekula u našem organizmu koji se nazivaju slobodni radikali

Objavljeno:

Vitamin C je esencijalni vitamin i naše telo ne može da ga proizvede, što znači da moramo da ga unosimo što kroz namirnice što kroz suplemente. On je rastvorljiv u vodi i nalazi se u mnogim vrstama voća i povrća poput jagoda, pomorandži, kivija, paprika, brokolija, kelja, spanaća itd.

Preporučeni dnevni unos vitamina C je 75mg za žene i 90mg za muškarce. Iako se preporučuje da vitamin C unosite putem namirnica, mnogi ljudi se zbog brzog načina života, okreću suplementima. U nastavku ćemo opisati benefite koje može doneti pravilan i redovan unos vitamina C.

Vitamin C je moćan antioksidans koji može da ojača vaš imunitet. Antioksidansi se u organizmu ponašaju tako što štite ćelije od štetnih molekula u našem organizmu koji se nazivaju slobodni radikali.

Krvni pritisak i vitamin C

Vitamin D, Vitamin, Vitamini, Kapsule, Tablete, Lekovi, Lek
foto: Profimedia

Studija rađena na životinjama dokazala je da suplementacija vitaminom C pomogla opuštanju krvnih sudova koji nose krv iz srca, što je pomoglo u snižavanju krvnog pritiska.

Štaviše, rađene su analize i na ljudima, koje su pokazale pozitivne rezultate. Uzimanje vitamina C je dovelo do smanjenja krvnog pritiska kod onih sa visokim gornjim krvnim pritiskom za 3,8 (mm/hg – pojma nemam šta je ovo) dok su oni sa visokim donjim krvnim pritiskom osetili poboljšanje u vidu spuštanja pritiska za 1,5 mm/hg. Ovaj studija je rađena na zdravim osobama i u njoj je učestvovalo 29 osoba.

Mnogi faktori utiču na povećanje rizika od srčanih oboljenja, uključujući visok krvni pritisak, visok nivo triglicerida, visok nivo lošeg holesterola, nizak nivo dobrog holesterola i sl.

Vitamin C može da ublaži sve ove faktore, što dalje vodi ka smanjenju rizika oboljevanja od srčanih bolesti.

Gde ima vitamina C?

Vitamin D, Vitamin, Vitamini, Kapsule, Tablete, Lekovi, Lek
foto: Profimedia

Kao što smo prethodno napomenuli najbolje bi bilo da vitamin c vaš organizam dobija iz prirodnih izvora, pa vam u nastavku teksta pišemo o nekoliko namirnica koje sadrže vitamin C kao i flavonoide i bioflavonoide (moćni antioksidansi koji se nalaze u voći i povrću) koji deluju sa vitaminom C.

Namirnice bogate vitaminom C i količina vitamina C koja se nalazi u njima:

Crvena ili zelena ljuta paprika – u jednoj paprici nalazi se 64,7 mg vitamina C Paprike babure – 1 paprika 190 mg Peršun i timijan – 1 kašičica timijana sadrži 1.3 mg Zeleno povrće – kelj, brokoli, zelena salata, zelje Krompir – i srednji krompir sadrži 42 mg

Voće bogato vitaminom C:

Kivi – 72 mg Kupine – 1 solja kupina sadrži 30 mg Limun i limeta – 19mg Jagode – 97mg u jednoj šolji Pomorandže – 112 mg vitamina c u jednoj pomorandži

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitte

(Espreso/Esensa.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.