MARINIRANO PEČENJE IZ RERNE: Samo ovako će kožica ispasti KRCKAVA, a meso UKUSNO
Pečenje, Foto: Filip Plavčić

recept

MARINIRANO PEČENJE IZ RERNE: Samo ovako će kožica ispasti KRCKAVA, a meso UKUSNO

Evo kako ispeći ukusno, meko i sočno meso koje će se pamtiti

Objavljeno:

Pečenje, zlatno pečena ćuretina ili rozbif, uvek su dobro glavno jelo na nekoj svečanoj trpezi, ali mi se često odlučujemo za svinjsko pečenje. Evo kako ispeći ukusno, meko i sočno meso koje će se pamtiti!

Potrebni sastojci:

1,5- 2kg svinjske plećke ili buta

Prase, Pečenje
foto: Marina Lopičić/Ilustracija

100 ml ulja

2 čena belog luka

150g suvih kajsija

So, biber, aleva paprika, kurkuma

ruzmarin, majčina dušica, po želji

1,5- 2kg svinjske plećke ili buta

100 ml ulja

2 čena belog luka

Jagnjetina, Pečenje
foto: Printscreen/youtube/MirzaNikšić

150g suvih kajsija

So, biber, aleva paprika, kurkuma

ruzmarin, majčina dušica, po želji

Način pripreme:

U suvi pekač ili dublji pleh stavite oko 2 kašike soli, 1 kašičicu: bibera, aleve paprike, kurkume. Pomešajte, pa dodajte polovinu količine ulja i promešajte.

U ceo komad mesa usecite režnjeve od oko 2,3 cm dubine. U mešavinu začina stavite meso i utrljajte dobro, dodajući po potrebi ostatak ulja. Premažite čenovima belog luka pečenicu, po želji isecite beli luk na režnjeve i ostavite ih u prorezima mesa. Možete grančice ruzmarina ili majčine dušice takođe da ostavite u mesu i da ga čvrsto povežete kanapom, da ne bi ispadali i da bi pečenje bilo kompaktno.

Pečenje
foto: Printscreen/Youtube/Today's lunch Minja Stanisavljevic

U rernu, zagrejanu na 200⁰C, stavite pečenje i zapecite sa svih strana oko 5 minuta, da dobije koricu. Nakon toga nalijte oko 2 cm vode u pekač i poklopite ga ili pleh prekrijte alu folijom, samo ovlaš, smanjite na 180⁰C i pecite oko 90 minuta, pazeći da ne nestane vode, dolivajte da uvek bude najmanje 1 cm tečnosti, da ne bi gorelo i dimilo.

Posle sat i po, otklopite i nastavite da pečete još oko 45 minuta, bez dodavanja vode, da bi pečenica dobila koricu. U pleh, u moču koju je meso pustilo, dodajte suve kajsije u komadu ili isečene na polovine.

Pošto je meso ispečeno, iznesite ga iz rerne i ostavite da odstoji još najmanje pola sata, kako bi se postepeno i lagano se hladilo, a svi sokovi ostali u mesu, pre sečenja. Kada je odmorilo, isecite i skinite kanap, premestite pečenicu na tanjir za serviranje, izvadite suve kajsije. Moču po potrebi ukuvajte do željene gustine i prelijte preko svakog parčeta pečenice, kada je isečete i servirajte sa kajsijama.

(Espreso/LupoMarshal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.