OVAJ RECEPT DIJANE ĐOKOVIĆ SVI TREBA DA ZNAJU: Zbog njega su tako MOĆNI, svi u PORODICI su ga JELI
Dijana Đoković, Foto: Starsport / Peđa Milosavljević

otkrivamo

OVAJ RECEPT DIJANE ĐOKOVIĆ SVI TREBA DA ZNAJU: Zbog njega su tako MOĆNI, svi u PORODICI su ga JELI

Recept Dijane Đoković za ovu poslasticu ćete sigurno isprobati

Objavljeno: 16:53h

Majka najboljeg tenisera svih vremena, Novaka Đokovića, Dijana ne krije da obožava da priprema hranu za svoju veliku porodicu.

Iako su malo kada na okupu zbog obaveza koje imaju, Đokovići su glavni ljubitelji Dijanine kuhinje. Ona je nedavno u emisiji Dok anđeli spavaju pričala o detinjstvu ali i starinskom kolaču, tačnije čudnoj piti od meda koja se danas može naručiti u njihovom restoranu kao bakin kolač od meda, u znak sećanja na baku koja joj je pravila ovu ukusnu poslasticu.

‒ Taj divni kolač sa medom u korama pamtim po mojoj baki, maminoj mami. Spremala nam je kad god smo dolazili kod nje. Mi, deca, bili smo nestrpljivi da ga probamo, a ona je govorila da ne sme da se dira do sutra jer mora da preleži. Jede se tek narednog dana. Naravno, mi smo znali gde stoji, pa smo odlazili u špajz i krišom ga seckali. Već sutra nije imao dimenzije koje je baka napravila.

Jelena Đoković, Novak Đoković
foto: Instagram printscreen/jelenadjokovicndf

Ona je otkrila koje kolače je Nole najviše voleo kad je bio mali.

‒ Najčešće sam mu pravila bajadere, palačinke, keks-tortu i markizu. I ne samo Nole, sva trojica su voleli slatkiše.

Recept Dijane Đoković za ovu poslasticu ćete sigurno isprobati, a u nastavku pogledajte sve detalje:

pita
foto: Coolinarka Printscreen

sastojci za kore: 1 jaje, 150 g šećera, 3 kašike mleka, 3 kašike meda, 60 g masti, 450 g brašna, kašičica sode bikarbone

Sastojci za krem: 500 ml mleka, 5 kašika brašna, 180 g šećera, kesica vanilin-šećera, 250 g maslaca

Čokoladni preliv: 150 g čokolade za kuvanje (minimalno sa 60 odsto kakaa), 150 ml pavlake za šlag

Pripremanje kora

Zagrejte rernu na 160⁰C. U posudu stavite brašno i sodu bikarbonu.

U posebnoj posudi mikserom penasto umutite jaje, šećer i vanilin šećer.

Lonac s debljim dnom stavite na vatru srednje jačine. Uspite izmiksano jaje i šećer, a potom dodajte mast i med. Kada se svi sastojci zagreju, za šta je potrebno oko dva minuta, smanjite vatru, te dodajte brašno. Mešajte da smesa postane kompaktna. Ovo ide brzo, upotrebite malo snage kako biste umešali brašno u tečne sastojke. Kada je testo povezano, sklonite lonac sa vatre i u njemu ostavite testo jer ćemo ga valjati toplo. Pleh za pečenje dimenzija 35 x 22 cm okrenite naopako pa ga pospite brašnom. Odvojte 1/3 toplog testa jer pečemo tri kore i razvaljajte ga na poleđini pleha. Testo se valja lagano.

Pecite ga tako razvaljanog na okrenutom plehu najviše 7 minuta, da kora poprimi lepu svetlorumenu boju. Ispečenu koru stavite na papir za pečenje da se ohladi. Ponovite postupak sa preostale dve kore.

Dok se kore hlade napravite krem tako što ćete brašno sipati u lonac i postepeno mu dodavati mleko. Mešajte da se ne bi stvorile grudvice. Kada ste pripremljenu količinu mleka usuli u brašno, smesu stavite na srednje jaku vatru i sve vreme mešajte. Za nekoliko minuta će se skuvati pa ga sklonite s vatre i ostavite da se ohladi.

Maslac na sobnoj temperaturi dobro umutite sa šećerom i vanilin-šećerom da dobijete kremastu strukturu. Zatim dodajte ohlađeno mleko i brašno. Gotov krem stavite sa strane.

Čokoladni preliv

Čokoladu izlomite na manje kocke.

Pavlaku za šlag ugrejte skoro do ključanja, ali pazite da ne provri. Ulijte je u čokoladu i lagano mešajte da glazura postane kompaktna i povezana.

Ostavite da se malo ohladi pa glazurom prelijte kolač.

(Espreso/Star magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.