OVU VRSTU VOĆA I RIBE SVI JEDEMO NA POSNIM SLAVAMA, A UNIŠTAVAJU NAS: Doktorka objavila UPOZORENJE pred Jovanjdan
Dr Svetlana Stanišić, Foto: Zorana Jevtić, Privatna arhiva, Printscreen

podelila za espreso

OVU VRSTU VOĆA I RIBE SVI JEDEMO NA POSNIM SLAVAMA, A UNIŠTAVAJU NAS: Doktorka objavila UPOZORENJE pred Jovanjdan

Od namirnica sa kojima treba biti oprezan za vreme posta izdvojila bih
hidrogenizovana biljna ulja ili margarin, koji se često nalazi u sastavu lisnatog testa I posnih kolača, ribu spremljenu u fritezi i suvo voće koje sadrži veliku količinu prostog šećera zbog čega može biti opasnost za dijabetičare, kaže Svetlana

Objavljeno:

Sutra proslavljamo Svetog Jovana. jednu od 4 najzastupljenije slave u Srbiji.

Iako smo navikli na mrsnu trpezu, sutra nas ipak očekuje posni meni s obzirom da slava pada u petak.

Kontaktirali smo prof. dr Svetlanu Stanišić, eksperta u oblasti ishrane i zdravlja, koja nam je otkrila šta se mora naći na posnoj trpezi i koja vrsta namirnica se preporučuju ljudima koji pate od dijabetesa, kardiovakskularnih bolesti i sličnih oboljenja.

Posna hrana
foto: Profimedia

Šta se ne sme naći na posnoj trpezi

Post podrazumeva promenu i kvaliteta i količine hrane koju uobičajeno unosimo, a restrikcije koje preporučuje crkva su prepoznate i praktikovane od začetaka civilizacije u skoro svim kulturama, dok su u istraživanjima dokazane kao put ka zdravlju i dugovečnosti. U vreme hroničnih, masovnih nezaraznih bolesti kao što su bolesti srca i maligne bolesti koje odnose najveći deo populacije, povećano učešće biljnih namirnica i ribe u ishrani je veoma poželjno. Pritom, ne želim reći da su životinjske namirnice štetne po zdravlje, pre će biti problem u tome kako se najčešće obrađuju i u kom obliku se koriste.

Tako na primer, na posnoj trpezi će biti izostavljeni punomasni sirevi, krem namazi i suvomesnati proizvodi, mesno pečenje, majonez sa jajima, a umesto njih mesto će naći pečurke, pečena riba, orašasti plodovi, semenke i mahunarke. Posna hrana je bogatija biljnim vlaknima, koja su posebno dobra za održavanje zdravlja creva, prevenciju dijabetesa i srčanih bolesti, kao i omega-3 masnim kiselinama koje doprinose imunitetu.

Kao što je prethodno rečeno, poželjna je i umerenost u ishrani, što doprinosi jačanju volje i samopoštovanja, a post je i odlična prilika da se beli šećer i pojačivači ukusa kao inozilat, guanilat i glutamat, zamene biljnim začinima koji nude raskošnije ukuse i materije koje utiču pozitivno na zdravlje.

Kurkuma
foto: Profimedia

Kad su u pitanju kardiovaskularne bolesti, najbolji začini su beli luk, kurkuma i đumbir, a istraživanja pokazuju da jedan čen belog luka dnevno može da snizi holesterol za 9% i krvni pritisak za 5%, kao i da smanji rizik za nastanak tromba. Skorija studija klasifikovala je začine po njihovom antioksidantnom kapacitetu i kako se pokazalo po sadržaju antioksidanasa se posebno ističu karanfilić i cimet, a među začinima koji deluju antiinflamatorno su ljuta papričica, bosiljak, crni biber, origano, žalfija, lovorov list, muskatni oraščić i majčina dušica.

Opasna hrana za vreme posta

Od namirnica sa kojima treba biti oprezan za vreme posta izdvojila bih hidrogenizovana biljna ulja ili margarin, koji se često nalazi u sastavu lisnatog testa I posnih kolača, ribu spremljenu u fritezi i suvo voće koje sadrži veliku količinu prostog šećera, zbog čega može predstavljati opasnost za dijabetičare.

Zahvaljujući brojnim alternativama koje nudi savremena industrija hrane, u prilici Smo da uživamo u kafi sa sojinim mlekom, crnoj čokoladi, biljnim paštetama i sirevima, a današnju posnu trpezu upotpunjuju i razne vrste humusa i tahinija, kao što je onaj sa dodatkom meda i kakaa koji predstavlja dostojnu zamenu za čokoladni krem, zaključila je za Espreso doktorka Stanišić.

(Espreso/Vanja P.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.