INFLUENSERKA OTKRILA U KOJOJ RIBI IMA NAJVIŠE ŽIVE: Što je veća, OTROVNIJA je, ne postoji NAČIN da je OČISTITE
Riba, Foto: Printscreen/Youtube/TERRI ANN'S KITCHEN

vaŽno

INFLUENSERKA OTKRILA U KOJOJ RIBI IMA NAJVIŠE ŽIVE: Što je veća, OTROVNIJA je, ne postoji NAČIN da je OČISTITE

U većim ribama ima više žive

Objavljeno:

Nastasija Nedimović, influenserka koja nas vrlo često informiše o ishrani, štetnosti pojedinih namirnica, o benefitima zdrave ishrane, ovaj put je na svom Instagram profilu objavila video kako da izbaberemo najmanje zagađenu ribu i da saznamo koja riba u sebi ima najviše žive.

- Poznato je da je riba deo izbalansirane ishrane, naročito u mediteranskoj kuhinji, za koju se smatra da je jedna od najzdravijih vrsta ishrane. Riba sadrži visok procenat proteina i posebno je važna zbog svojih omega-3 masnih kiselina. Te esencijalne masti naše telo ne proizvodi samo, pa je potrebno unositi ih putem hrane - kaže Nastasja, bivša profesionalna vaterpolistkinja iz Novog Sada, influenserka koja motiviše na promenu loših životnih navika, žena koja je u trudnoći pobedila rak.

U većim ribama ima više žive

Ali nažalost, u poslednje vreme postoje izvesni rizici u konzumaciji ribe.

- Zagađivači kao što su živa i polihlorovani bifenili dospevaju u vodu, u jezera, okeane, i samim tim pronalaze put i do ribe. Što je ta riba veća, starija i na višoj poziciji u lancu ishrane, ona je više zagađena metil-živom. Što se tiče žive, bolja je situacija sa ribom koja je uzgojena u kontrolisanim uslovima. To su riblji izmet, antibiotici, pesticidi, razne riblje bolesti. Ne postoji metod kuvanja ili čišćenja ribe koji bi smanjio količinu žive u obroku jer je živa čvrsto vezana za proteine u svim tkivima ribe.

Ne kupujte tunu u prirodnom ulju

Tuna
foto: Profimedia

- To su rečna pastrmka, nikako morska jer sadrži više žive, zatim haringe, sardine, jadranska skuša, nikako iz Atlantskog okeana jer sadrži više žive, i svima obožavana tuna. Tuna koja je najmanje zagađena i odlična je zove se katsuwomus pelamis, takozvana skipjack tuna. Sadrži manje žive od žutorepe i plavorepe tune. Međutim, ni nju ne treba konzumirati više od jedne do dve konzerve nedeljno. Dakle, kad kupujte ribu u konzervi, nemojte kupovati u biljnim uljima, jer ona obično nisu kvalitetna, već kupujte ribu u sopstvenom soku. Takođe, riba koja se nalazi u raznim sosovima sadrži pojačivače ukusa, šećer…

U svemu ovome je jako bitno da znamo još jednu stvar.

- Suplementacija selenom obnavlja funkciju selenoproteina i umajuje toksičlnost žive, naravno, uz nekoliko ograničenja, uključujući oblik žive i dozu žive. Imajte na umu da suplementacija selenom samo ublažava toksičnost žive, ne sprečava je - zaključuje Nastasja, uz nadu da ćemo uz njene savete uspeti da odaberemo najmanje zagađenu ribu i, koliko je moguće, kontrolisati unos metil-žive u sebe.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.