OVO JE PRAVO POREKLO PARMEZANA, OD ISTINE ĆE VAS ZABOLETI ŽELUDAC: Odmah ćete ga IZBACITI iz kuće (VIDEO)
Sir, Foto: Profimedia

otkrivamo

OVO JE PRAVO POREKLO PARMEZANA, OD ISTINE ĆE VAS ZABOLETI ŽELUDAC: Odmah ćete ga IZBACITI iz kuće (VIDEO)

Većina ljubitelja sira misli da se parmezan pravi od kravljeg meka, ali malo ko od njih je znao da se u mleko dodaje sirišna maja kako bi se dobila određena tvrdoća sira

Objavljeno: 14:24h

Parmezan je najpopularniji italijanski sir koji je zakonom zaštićen i priprema se istom tehnologijom već vekovima, isključimo u italijanskoj regiji u blizini Parme. Sama tehnologija nastanka ukusnog sira koji je nezaobilazan u svim vrstama paste čuva se kao najstroža tajna.

Međutim, nedavno se na Tviteru povela polemika oko sira, odnosno sirišne maje koja se koristi za pravljenje sira.

Većina ljubitelja sira misli da se parmezan pravi od kravljeg meka, ali malo ko od njih je znao da se u mleko dodaje sirišna maja kako bi se dobila određena tvrdoća sira. Sirišna maja se nalazi u želucu preživara i u pitanju je određena vrsta enzima kojih najviše ima u želucu mladih životinja i ima osobinu da može da zgrušava mleko. Izdvaja se nakon klanja životinje a potom prerađuje. Sirilo se gotovo isključivo spravlja od telećih sirišta jer recimo jareća i jagnjeća sirišta imaju naročiti miris koji za sir nije poželjan. Sirilo može biti tečno i u prahu.

Vekovima se koristi za pravljenje svih vrsta sira, ali izgleda da su tek nedavno pojedini korisnici Tvitera to shvatili, što je izazvalo šok na toj društvenoj mreži.

Jedan od korisnika Tvitera ne krije da je u potpunom šoku nakon što je saznao kako se pravi parmezan.

- Tek danas sam saznala da se parmezan pravi od enzima iz stomaka teladi i htela sam da zaplačem -

- Užasno, mi zapravo jedemo nečije bebe! -

- Vau, ovo nisam znao! To je stvarno odvratno“ ne želim nikad više u životu da jedem sir! -

- Ovo je toliko grozno! Jednostavno više ne mogu! Završio sam sa sirom zauvek – bili su samo neki od komentara na društvenim mrežama.

Polemiku su iskoristili ljubitelji životinja i vegani da ponovo naglase zašto je veganska ishrana jedini način ishrane koji ne ugrožava druga živa bića.

- Mlečna industrija je po mom mišljenju još gora od mesne gde se životinje ubijaju radi mesa i prerađevina od mesa. Po meni veganski način ishrane je jedini ispravan -

- Mnogo je lakše postati potpuni vegan nego se izlagati emocionalnom bolu kad saznate šta zapravo je jedemo i kako nastaje hrana u našem tanjiru -

- Ja sam neka bila veliki ljubitelj italijanske kuhinje ali kad sam saznala to što si ti danas shvatila postala sam vegan. U početku je bilo teško ali se posle navikneš – bili su neki od komentara na mrežama.

Međutim, bilo je i onih koji tvrde da se u današnjoj tehnologiji proizvodnje parmezana sve više koristi veštačko sirilo.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.