MAJSTOR OBJASNIO ČEMU SLUŽE BROJEVI NA VENTILU RADIJATORA: "Ako ih pravilno koristite, možete dodatno UŠTEDETI“"
Radijator, Foto: Profimedia

SJAJAN TRIK

MAJSTOR OBJASNIO ČEMU SLUŽE BROJEVI NA VENTILU RADIJATORA: "Ako ih pravilno koristite, možete dodatno UŠTEDETI“"

Poskupljenje struje i grejanja muči mnoge građane u Srbiji.

Objavljeno:

Oni koji imaju podno grejanje imaju mogućnost da sami kontrolišu temperaturu, kao i doba dana i godine kada će i koliko uključiti, za razliku od onih sa centralnim grejanjem.

A u tome im pomaže ventil sa brojevima, uglavnom od nula do pet. Međutim, da li znate tačno šta svaki od ovih brojeva na ventilu znači i kako možete dodatno uštedeti ako ih pravilno koristite?

Vodoinstalater i majstor Martin Nikols otkrio je da ovi brojevi zapravo pokazuju kolika će biti temperatura u prostoriji, a ne koliko su „vrući“ radijatori. Dakle, svaki broj na ventilu odgovara sobnoj temperaturi koju će dostići:

0 = 0°C (isključeno)

✱ = 7°C (tzv. ljuspice)

1 = 10°C

2 = 15°C

3 = 20°C

4 = 25°C

5 = 30°

„Glavna prednost ovoga je što ćete uštedeti samo ako ih pravilno koristite“, objasnio je majstor i savetovao ljude da u zimskim mesecima podni radijator podese na 2 ili 3 u manjim prostorijama.

Radijator, Grejanje
foto: Profimedia

,,Ako uđete u prostoriju koja je hladna i radijator radi, ostavite je na miru i ne podešavajte je. Pustite da radi svoj posao i pustite da u skladu s tim zagreje prostoriju“, objasnio je on, a onima izvan kuće ili koji idu daleko od zime, savetovao je da radijatore drže na najnižem nivou, tačnije na „pahuljici“ (*) da se na kratko uključe, ako temperatura padne ispod sedam stepeni.

Konačno, njegov savet je da se ventil ne podešava na pet, jer to znači da radijator neće prestati da pumpa toplu vodu dok u prostoriji ne dostigne 30 stepeni.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.