savet
RETKO KO ZNA DA SE ZAPRŠKA KUVA TAČNO OVOLIKO: Samo TAKO vam se neće OSEĆATI BRAŠNO
Jela sa zaprškom su nezaobilazni deo kuhinje na Balkanu
Svako jelo je mnogo ukusnije kada se u njega ubaci zaprška, ali ne zna svaka domaćica da je napravi. Ovo su smernice kako napraviti najbolju zapršku i gde nikako ne smete pogrešiti.
Zaprška se pravi od iste količine mekog ili polumekog brašna i masnoće. Za bele čorbe ili soseve koji zahtevaju svetlu zapršku, uzima se puter, margarin ili biljna mast, dok se za običnija jela sa rumenom zaprškom može uzeti ulje ili svinjska mast. Zaprška se u jelo obično stavlja kao poslednji dodatak; nakon nje se, eventualno, dodaju samo lakši začini.
Kako se pravi zaprška:
Zagrejte u šerpi na šporetu određenu količinu masnoće (mast ili ulje, puter ili margarin) i dodajte odmerenu količinu brašna. Kada brašno počne da se prži, zaprška se peni. Za belu zapršku, brašno ne treba dugo pržiti, kako bi zaprška ostala bela. Za obična jela, brašno se prži dok ne porumeni, a onda zapršku treba pažljivo razrediti pripremljenom hladnom tečnošću; da se ne bi napravile grudvice, tečnost treba dolivati po malo, uz neprestano mešanje, sve dok se ne dobije glatka kaša koja se dalje razređuje do željene gustine.
Može se upotrebiti i vrela tečnost, ali se u tom slučaju mora još brže mešati.
Zapršku treba kuvati najmanje 20 minuta, a za krem čorbe i soseve čak i do pola sata, kako se ne bi osećao miris sirovog brašna.
Količina zaprške zavisi od vrste jela:
u bele krem čorbe na 1 litar tečnosti treba praviti svetlu zapršku od 50 g masnoće i 50 g brašna
u čorbe od povrća ili mesa – 40 g masnoće i 40 g brašna
u ređe čorbe od povrća ili ribe – 30 g masnoće i 30 g brašna u svetli sos na 5 dl tečnosti – 40 g masnoće i 40 gbrašna.
u običan sos – 30 g masnoće i 30 gbrašna
pasulj i ostala čorbasta jela od povrća – 40 g masnoće i 40 g brašna, uz dodatak malo mlevene paprike, ljute ili blage (po ukusu), kako bi se dobila lepa boja.
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!