POTOPITE PARČE HLEBA U VODU: Tako ćete saznati VAŽNU STVAR, radićete to stalno POSLE KUPOVINE
Hleb, Foto: Printscreen/Youtube/ Przepiski

SJAJNO

POTOPITE PARČE HLEBA U VODU: Tako ćete saznati VAŽNU STVAR, radićete to stalno POSLE KUPOVINE

U moru bezbroj vrsta hlebova koji se danas nude, ljudi često kupuju crni vodeći se činjenicom da je on zdraviji od belog, međutim, nisu sigurni kako da znaju da je u pitanju pravi crni hleb.

Objavljeno: 09:13h

Ipak, postoje određeni načini koji vam mogu biti od koristi da prepoznate njegov kvalitet.

Crni hleb ima manje kalorija od belog, u svom sastavu sadrži mekinje koje imaju dijetetska vlakna u svom sastavu, sadrži skrob i rastvorljive šećere.

Kada ga pojedemo, povećava volumen i duže nas drži sitima, crni hleb takođe vezuje masnoće, umesto da ih odmah odlaže u krv, ima digestivno dejstvo, brže prolazi kroz taj sistem odstranjujući toksične materije sa sobom.

Uz sve to, crni hleb ima više minerala, vitamina i proteina od belog hleba. Proizvodi se od celog pšeničnog ili raženog zrna i tako zadržava sve važne hranljive materije.

Crnim hlebom se može nazvati hleb koji u svom sastavu sadrži najmanje 30 % crnog ili raženog brašna. Kod njega je je sama struktura hleba kompaktna kada ga presečete (cela), jer gluten u hlebu je loš i pri prečenju puca i ispušta vazduh, zato crni hleb nije veliki kao beli i nema rupice u sebi, nego je zbijen.

Crni, raženi ili integralni hleb nikad ne može da bude mekan i prozračan kao beli hleb, on je uvek manji i zbijeniji, samim tim i teži posle pečenja.

Prepoznaćete još i po tome što crni hleb je mnogo vlažniji od belog, i opet zbog toga je teži. Možete da uzmete sredinu hleba, jedan komad i potopite u vodu. Ako se voda oboji to je obojeni hleb, a ne pravi crni.

U crni hleb se dodaju boje, kakao, čak i crno vino i kafa. Crni hleb uvek drugačije miriše od belog.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.