MEKEDONSKA TRADICIONALNA PITA VRTEN-DUPEN, SRBI NA JUGU JE TAMANE: Recept je star 100 GODINA, topi se u ustima
Pita, Foto: Coolinarska Printscreen

PREUKSNA

MEKEDONSKA TRADICIONALNA PITA VRTEN-DUPEN, SRBI NA JUGU JE TAMANE: Recept je star 100 GODINA, topi se u ustima

Ovo je traducionalna makedonska pita stara preko 100 godina.

Objavljeno:

Sastojci

oko 1 kg brasno

400ml tople vode

1 kocka svezeg kvasca

3kasicice soli

2kasicice secera

80ml ulja

2 belanca

1 jaje

150ml ulja za sipanje u tavi

300gr sira

2 zumanca+1kasika mleka za premazivanje

susam za posipanje

80-100gr margarina koji se stavlja na pogacu pre pecenja

Priprema

Kvasac rastvorite u 200ml tople vode u kojoj ste dodali 2 kasicice secera. U posudi za mesenje sipajte rastvoreni kvasac, dodajte so, ulje, 2 belanca i 1 celo jaje i jos 200ml tople vode, promesajte i dodavajte brasno uz mesanje dok se moze mesati. Zatim dodajte jos brasna i domesite testo rukama. Testo treba biti mekano. Ostavite ga oko 30min. da nadoge.

pita
foto: Coolinarka Printscreen

Nadoslo testo prebacimo na radni sto, / ne mesimo/i zarolamo rukama da dobijemo veliki valjak. Ovaj valjak podelimo na 8 delova. kao na slici.

Stavimo u stranu delove testa / ne mesimo/. Uzmemo prvi deo i zarolamo ga rukama da dobijemo dugacku vrpcu od testa oko 1 prst debelu.

U tepsiju za pecenje sipamo 150ml ulja. Od jednog kraja vrpce od testa napravimo jenu rupu u sredini tepsije, kao na slici.

Okolo stavimo izmrvljeni sir, kao na slici.

Vrpcu od testa uvijemo oko sira u krug.

Oko kruga opet stavimo izmrvljeni sir.

Od drugog dela testa zarolamo drugu vrpcu i nju uvijemo oko izmrvljenog sira, skupivsi ga, u krug. Oko kruga opet stavimo izmrvljeni sir a oko njega uvijemo narednu vrpcu od testa, kao na slici.

Ovo ponavljamo dok ne potrosimo celo testo i vrtena pita bude gotova.

Za ovu kolicinu testa koristite povecu tepsiju, br. 40-42,

(Espreso/Coolinarka)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.