PREUKSNA
MEKEDONSKA TRADICIONALNA PITA VRTEN-DUPEN, SRBI NA JUGU JE TAMANE: Recept je star 100 GODINA, topi se u ustima
Ovo je traducionalna makedonska pita stara preko 100 godina.
Sastojci
oko 1 kg brasno
400ml tople vode
1 kocka svezeg kvasca
3kasicice soli
2kasicice secera
80ml ulja
2 belanca
1 jaje
150ml ulja za sipanje u tavi
300gr sira
2 zumanca+1kasika mleka za premazivanje
susam za posipanje
80-100gr margarina koji se stavlja na pogacu pre pecenja
Priprema
Kvasac rastvorite u 200ml tople vode u kojoj ste dodali 2 kasicice secera. U posudi za mesenje sipajte rastvoreni kvasac, dodajte so, ulje, 2 belanca i 1 celo jaje i jos 200ml tople vode, promesajte i dodavajte brasno uz mesanje dok se moze mesati. Zatim dodajte jos brasna i domesite testo rukama. Testo treba biti mekano. Ostavite ga oko 30min. da nadoge.
Nadoslo testo prebacimo na radni sto, / ne mesimo/i zarolamo rukama da dobijemo veliki valjak. Ovaj valjak podelimo na 8 delova. kao na slici.
Stavimo u stranu delove testa / ne mesimo/. Uzmemo prvi deo i zarolamo ga rukama da dobijemo dugacku vrpcu od testa oko 1 prst debelu.
U tepsiju za pecenje sipamo 150ml ulja. Od jednog kraja vrpce od testa napravimo jenu rupu u sredini tepsije, kao na slici.
Okolo stavimo izmrvljeni sir, kao na slici.
Vrpcu od testa uvijemo oko sira u krug.
Oko kruga opet stavimo izmrvljeni sir.
Od drugog dela testa zarolamo drugu vrpcu i nju uvijemo oko izmrvljenog sira, skupivsi ga, u krug. Oko kruga opet stavimo izmrvljeni sir a oko njega uvijemo narednu vrpcu od testa, kao na slici.
Ovo ponavljamo dok ne potrosimo celo testo i vrtena pita bude gotova.
Za ovu kolicinu testa koristite povecu tepsiju, br. 40-42,
(Espreso/Coolinarka)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!