DINSTALI STE MESO, ALI ONO JE JOŠ UVEK TVRDO I ŽILAVO? Postoji rešenje, 3 trika posle kojih će se TOPITI U USTIMA
Meso, Foto: Printscreen Youtube/Dozus Cook

isprobajte

DINSTALI STE MESO, ALI ONO JE JOŠ UVEK TVRDO I ŽILAVO? Postoji rešenje, 3 trika posle kojih će se TOPITI U USTIMA

Uz ove trikove meso će vam uvek biti sočno i mekano

Objavljeno:

Neretko se desi da sveže meso koje ste kupili bude žilavo i da nakon duge termičke obrade nije omekšalo. Ovo je pogotovo dešava sa šniclama i krmenadlama, naročito ako ih pripemate na roštilju.

Postoje tri jednostavna i veoma ekonomična trika koja će vam pomoći da meso koje spremate, bez obzira koje vrste, uvek bude sočno i mekano nakon kuvanja ili pečenja.

Meso
foto: Printscreen/Youtube/ Gordon Ramsay

1. Morska so

Ovaj način omekšavanja mesa poznat je vekovima. Meso natrljajte krupnom, morskom solju sat vremena pre nego što ćete ga staviti da se peče i ostavite ga na sobnoj temperaturi. So će zadržati vodu u mesu i neće dozvoliti da se isuši tokom kuvanja. Višak soli uklonite pre nego što meso stavite u rernu ili u tiganj.

2. Soda bikarbona

Korisna svojstva sode bikarbone nadaleko su čuvena u kulinarstvu, ali ako do sada niste znali, ona odlično pomaže i u omekšavanju mesa.

Sve što je potrebno da uradite jeste da natrljate površinu mesa sodom koja će podići pH vrednost i sprečiti da se protieni stvrdnu tokom termičke obrade.

Kuhinjska so, So
foto: Profimedia

3. Marinada sa kiselinom

Napravite marinadu od maslinovog ulja i sirćeta ili limuna i u njoj marinirajte mesno najduže 30 minuta pre pečenja ili kuvanja. Kiselina će "napasti" veze između niti proteina i učiniti meso mekanim. Molekuli vode će ostati sačuvani i meso će biti mekano i sočno.

Mariniranje mesa na ovaj način ne bi nikako trebalo da traje duže od pola sata, jer ćete dobiti kontraefekat.

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.