SAOPŠTENE RADOSNE VESTI O EMIRU KUSTURICI, SUTRA SE OČEKUJE SLAVLJE: Evo šta mu se desilo
Emir Kusturica, Foto: Vladimir Sporčić

otkrivamo

SAOPŠTENE RADOSNE VESTI O EMIRU KUSTURICI, SUTRA SE OČEKUJE SLAVLJE: Evo šta mu se desilo

Stručni žiri za dodelu nagrade „Dejan Medaković“, kojim je predsedavao Boško Suvajdžić, doneo je jednoglasnu odluku da priznanje iz­­­­davačkog preduzeća „Prometej“ za 2022. godinu do­de­li knjizi Emira Kusturice „Vidiš li da ne vidim“, koju je objavila Srpska književna zadruga

Objavljeno: 12:02h

Nagrada "Dejan Medaković" svečano će biti uručena ovogodišnjem laureatu Emiru Kusturici 10. januara, s početkom u 13 sati, u Svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu, saopštila je izdavačka kuća "Prometej".

Stručni žiri za dodelu nagrade „Dejan Medaković“, kojim je predsedavao Boško Suvajdžić, doneo je jednoglasnu odluku da priznanje iz­­­­davačkog preduzeća „Prometej“ za 2022. godinu do­de­li knjizi Emira Kusturice „Vidiš li da ne vidim“, koju je objavila Srpska književna zadruga.

„Emir Kusturica je napisao bogatu, slojevitu, uzbudljivu, biografsku i ličnu knjigu – putopis u životopis Petera Handkea. Pred nama je memoarska publikacija, fantazmagorijsko štivo, pogled u detinjstvo i zastrašujuća distopija, ali iznad svega potresna i uzbudljiva priča o velikom savremeniku i istinskoj umetnosti koja nadmašuje sve prepreke i barijere ideologizovane i šematizovane savremenosti“, stajalo je, između ostalog, u obrazloženju žirija.

1 / 5 Foto: Printscreen

A zaključak žirija bio je da je „Emir Kusturica sveukupnim umetničkim i intelektualnim angažmanom pokazao da je dostojan nagrade koja nosi ime Dejana Medakovića“.

Izdavačku kuću „Prometej“ osnovali su Zoran i Borka Kolundžija 10. januara 1990. godine, a na svečanosti 10. januara biće obeleženo i 33 godine rada ovog preduzeća.

Nagrada „Dejan Medaković“ ustanovljena je u čast akademika Dejana Medakovića i dodeljuje se svake godine za najbolje memoarsko delo na srpskom jeziku, a sastoji se od zlatnika sa Medakovićevim likom i svečane povelje.

Među dosadašnjim laureatima bili su Momo Kapor, Miodrag B. Protić, Mirko Demić, Vasilije Krestić, Aleksandar Gatalica, Nada Milošević-Đorđević, Ljubomir Simović…

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.