OVO JELO SE OBAVEZNO SLUŽI PRE NEGO ŠTO DOĐE POLOŽAJNIK: Srbi su ga zaboravili, a JAKO JE VAŽNO da znaju običaj
Kuvanje, Foto: Profimedia

RECEPT

OVO JELO SE OBAVEZNO SLUŽI PRE NEGO ŠTO DOĐE POLOŽAJNIK: Srbi su ga zaboravili, a JAKO JE VAŽNO da znaju običaj

Uz cicvaru se na sto postavljaju i stara šljivovica, suve smokve i mlada pšenica, koja predstavlja simbol plodnosti i sreće u novoj godini

Objavljeno:

Cicvara je tradicionalno jelo koje su naši preci spremali gotovo svakodnevno. Na žalost, poslednjih decenija ovo jelo je veoma zapostavljeno.

Nekada davno u starim sprskim porodicama, pogotovu na području Hercegovine, ali i Zlatibora, važio je božićni običaj "gledanja u cicvaru".

Napravi se cicvara koja pliva u dosta masti ili kajmaka, tako da izgleda poput ogledala. To je jelo koje ukućani prvo jedu na božićno jutro, pre nego što dođe položajnik. Pre nego što počnu da jedu, ukućani se ogledaju u tepsiji cicvare i ako vide svoj odraz, naredna godina će biti dobra, a svi ukućani će dočekati i naredni Božić.

Sto, Trpeza, Večera, Ručak, Božić, Nova godina
foto: Profimedia

Kako se pravi cicvara?

Sastojci:

100 g starijeg kajmaka

150 ml vode

3 kašike brašna (kombinacija belog i kukuruznog brašna)

Priprema:

U šerpu staviti vodu i kajmak i pustiti da provre i da se kajmak istopi. Kad voda provri, skinuti sa vatre i lagano uz stalno mešanje dodavati brašno. Kad se doda sva količina, nastaviti s mešanjem (kružno i u jednom smeru) dok cicvara ne pusti masnoću i počne da se okreće. Kad cicvara pusti mast vratiti na vatru i uz stalno mešanje kuvati otprilike 10-ak minuta, potom skinuti sa vatre i toplo služiti.

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.