EVO ŠTA ĆE VAM SE DESITI AKO POJEDETE KORU OD LIMUNA: Odgovor nije onaj koji ste očekivali
Limunova kora, Foto: Profimedia

KO BI REKAO

EVO ŠTA ĆE VAM SE DESITI AKO POJEDETE KORU OD LIMUNA: Odgovor nije onaj koji ste očekivali

Koja se koristi kao sastojak mnogih konditorskih proizvoda i pića. Korica sadrži eterična ulja koja jelima daju okus i aromu citrusa.

Objavljeno: 15:27h

Pored eteričnih ulja, kora sadrži veliku količinu vitamina i minerala, što je čini i korisnom za organizam. Korica limuna se može kupiti gotova u trgovini ili dobiti od limuna uklanjanjem vanjskog sloja kore.

Informacije o korici limuna:

Sastav limunove kore:

Kora limuna sadrži:

Voda - 81,6%;

Dijetalna vlakna - 10,6%;

Ugljeni hidrati - 5,4%;

Proteini - 1,5%;

Pepeo - 0,6%;

Masti - 0,3%.

Hemijski sastav limunove kore uključuje makronutrijente kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, fosfor. Među elementima u tragovima u sastavu limunove kore sadrži željezo, bakar, selen, cink.

Kora limuna je bogata vitaminima kao što su A, C, B1, B2, B4, B5, B6, B9, E, PP, alfa karoten, beta karoten, beta kriptoksantin, lutein, zeaksantin. Najviše od svega limunova kora sadrži vitamin C. 70 grama limunove kore sadrži dnevnu normu askorbinske kiseline. Jela koja sadrže limunovu koricu korisna su za jačanje imunološkog sistema i prevenciju prehlade.

Kalorijski sadržaj limunove kore je samo 47 kcal na 100 grama proizvoda.

Prednosti limunove kore:

Korica limuna ne samo da daje konfekciji ugodan okus i aromu limuna, već ga i zasićuje vitaminima i mineralima koji su korisni za ljudsko zdravlje.

Vitamin C, koji se nalazi u velikim količinama u kori limuna, pomaže u jačanju imunološkog sistema i obrambenih snaga organizma. 100 grama kore sadrži više askorbinske kiseline nego što je čoveku potrebno dnevno. Osim što jača imunitet, limunova kora ubija mikrobe i proizvodi dezinfekcijski učinak u usnoj šupljini. Takođe ima antigljivično dejstvo, sprečava krvarenje desni i eliminiše loš zadah.

Limun
foto: Profimedia

Antioksidansi sadržani u pilingu usporavaju proces starenja organizma i sprečavaju razvoj raznih bolesti, doprinose podmlađivanju kože. Ovo je pravi poklon za one koji žele da izgledaju mlado i zdravo godinama koje dolaze.

Još jedno korisno svojstvo limunove kore je jačanje kostiju, zuba i kose zasićenjem organizma kalcijumom, koji je, kao i vitamin C, prisutan u velikim količinama u kori.

Šteta limunove kore:

Koru limuna treba napustiti alergičarima i osobama sa bolestima želuca kao što su čir, gastritis i enteritis.

Ako ste alergični na citrusno voće, kora limuna može izazvati alergijsku reakciju, jer je dio limuna.

(Espreso/stale.ru)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.