OVE BILJKE PRIVLAČE SREĆU U DOM KAO MAGNET: Odmah ih nabavite, život će vam BITI BOLJI
Biljka, Foto: Printscreen/Youtube/ Plants Bank

VAŽNO

OVE BILJKE PRIVLAČE SREĆU U DOM KAO MAGNET: Odmah ih nabavite, život će vam BITI BOLJI

Japanski naučnici, nakon što su kancelarije ukrasili vazama punim ruža, zaključili su da se zaposlenima snizio broj otkucaja srca, a da je nivo stresa značajno opao.

Objavljeno:

Bosiljak je biljka koja privlači pozitivne vibracije u svoje okruženje i jedna je od retkih koja proizvodi kiseonik 20 sati na dan uklanjajući toksine iz vazduha. Ova ‘kraljevska’ biljka izvrsna je kod lečenja raznih iritacija, a osim toga, poboljšava raspoloženje, baš kao što poboljšava i ukus jela.

Njezini pozitivni mirisni učinci dolaze iz linalola, organskog spoja koji se još nalazi u lavandi i limunu pa je jedan od najčešće korištenih ekstrakata u aromaterapiji i parfemima.

Linalol, kako su pokazala mnoga istraživanja, pomaže u smanjenju stresa menjanjem aktivnosti naših gena i sastava krvi. Ima cvetni miris i prirodno se nalazi u čaju, pomorandži, grožđu, limunu, paradajzu, ali i lavandi.

Mirisna lavanda, opušta telo i razbistruje um te ublažava teskobna stanja, a pomaže i kod glavobolja i nesanice. Uz to, aromaterapeuti smatraju da aktivira energiju koja isceljuje i donosi stabilnost u život. A dokazano je i da uklanja toksine iz doma.

ruža
foto: Profimedia

Miris ruže opčinjava, ali ujedno i ublažava stres. Raspršuje toksine i negativnost, a u dom unosi strast i ljubav. Ali nije nužno samo se zaustaviti na mirisu, jer čak i samo gledanje u buket ruža deluje isceljujuće.

Studija objavljena u časopisu Journal of Physiological Anthropology pokazala je da su se kancelarijski radnici koji su gledali ruže osećali opuštenije i smirenije. Japanski naučnici, nakon što su ukrasili kancelarije vazama punih ruža, zaključili su da se zaposlenima snizio broj otkucaja srca, kao i da je nivo stresa značajno opao.

I orhideje poboljšavaju raspoloženje čak i tokom zimskih dana. Osim toga, praktičari feng shuija vole koristiti orhideje kad povećavaju pozitivnu energiju u sobi. Oslobađaju kiseonik tokom noći i balansiraju energiju dok spavate.

Smatra se da poboljšava romantiku, a u drevnoj Kini orhideja se smatrala glasnikom seksualne energije i ključem aktivacije kundalinija.

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.