PUNJENA ĆURETINA NA STEVIN NAČIN, STARI KUVAR IZ JUGE OTKRIO RECEPT: Savršen BOŽIĆNI RUČAK za par minuta
Ćuretina, Foto: Printscreen/Youtube/ Zeljanine carolije

SLASNO

PUNJENA ĆURETINA NA STEVIN NAČIN, STARI KUVAR IZ JUGE OTKRIO RECEPT: Savršen BOŽIĆNI RUČAK za par minuta

Slatkasto osvežavajuće note kiselog kupusa kojem mirisnu aromu pružaju zimski začini na blagdanskom stolu se savršeno slažu s pečenom puricom...

Objavljeno: 14:25h

Na pitanje kako pripremiti prazničnu trpezu koja će obradovati porodicu i goste, kombinujući tradiciju sa modernim pristupom hrani, neki od najboljih kuvara dali su svoje odgovore.

Sastojci za ćuretinu sa mlevenom govedinom i crvenim kupusom:

1 ćuretina svinjska mast 1 jabuka 1 luk pileći ili povrtni temeljac ili bujon za podlivanje so biber

brusilice:

1 kg brašna 1 jaje mlake vode, soli

Crveni kupus:

1 kg crvenog kupusa 1 luk 1 jabuka 30 g putera 4 kašike balzamičkog sirćeta 4 dcl crnog vina 4 kašike želea od ribizle kašičica šećera 1/4 štapića cimeta 4 bora (kleka) karanfilić u prahu so biber

Priprema:

1. Očišćenu ćuretinu dobro prebrišite kuhinjskim papirom i posolite.

2. Ćuretinu iznutra posolite i dodajte luk i jabuku isečenu na četvrtine i povežite kanapom.

3. Propržite ga u plitkom sudu na zagrejanoj masnoći, podlijte temeljcem ili supom i pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 2-3 sata dok ne omekša, podlivajući sokom od kuvanja.

4. Masnoću od kuvanja preliti sa malo čorbe, prokuvati i procediti i držati na toplom do serviranja.

5. Od brašna, jaja, soli i malo mlake vode zamesiti polučvrsto testo. Testo podeliti na nekoliko loptica od oko 50 g i razvaljati ih.

6. Uvaljane kuglice pecite sa jedne i druge strane na srednje zagrejanom tanjiru.

Stevo Karapandža
foto: Printscree/Youtube/Podravka Hrvatska

7. Ovako pečene prose izmrviti na manje komade, preliti ključalom posoljenom vodom i ostaviti da odstoje u vodi 2 minuta. Proso ocedite i još vruće podmažite sokom od kuvanja.

8. Crveni kupus narendati, crni luk sitno iseckati, a oljuštene jabuke očišćene od koštica iseći na kriške.

9. Luk prodinstati na puteru dok ne postane staklast, dodati jabuke, a posle kratkog vremena i isečen kupus. Krčkajte još 5 minuta uz mešanje, sipajte vino i sirće.

10. Dodajte žele od ribizle, šećer, cimet i borovnice, pa začinite prstohvatom karanfilića u prahu.

11. Dinstati oko 2 sata, a na kraju doterati ukus solju i biberom. Poslužite uz pite sa mlevenim mesom i ćuretinu.

Savet: Pečeni kesteni su odličan dodatak ovom jelu.

(Espreso/punkufer.dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.