NAŠI STARI SU OBAVEZNO STAVLJALI OVOLIKO VODE ZA KISELJENJE KUPUSA: Samo na taj NAČIN im nije bio PRESOLJEN
Kiseli kupus u buretu, Foto: Bakina kuhinja

SAVET

NAŠI STARI SU OBAVEZNO STAVLJALI OVOLIKO VODE ZA KISELJENJE KUPUSA: Samo na taj NAČIN im nije bio PRESOLJEN

Naše domaćice to spremaju oduvek, ali ne znaju sve koliko tacno vode se stavlja u bure

Objavljeno:

Znamo da zimnica bez kiselog kupusa i kupusa ribanca ne može da se zamisli u Srbiji.

Naše domaćice to spremaju oduvek, ali ne znaju sve koliko tacno vode se stavlja u bure.

Ovaj recept će vam pomoći.

Kiseli kupus
foto: Printscreen Youtube

Kiseli kupus možda nikada neće postati deo evropske gurmanske kuhinje, kao što je to francuska supa od luka ili engleski crni puding, ali će uvek biti deo naše tradicije i kulture.

Skoro da nema domaćinstva, koje svake jeseni ne stavlja kupus u burad. To se radi, jer svako u krajnjoj liniji želi da proba ukusne sarme od kupusa za Božić, a kako bi probali, morate da imate kupus, koji je stavljen najkasnije u novembru.

Kiseli kupus
foto: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

Razume se, koliko porodica, toliko i recepata za to kako se tačno priprema kiseli kupus, kao i koliko soli treba staviti u njega.

Naši stariji su uvek vodili računa koliko vode treba da se sipa, da bi se napravio balans.

Neki vole malo slaniji kiseli kupus, pa zbog toga pripremaju 4-4,5% slani rastvor, dok drugi više vole da nije toliko slan i ne preteruju sa stavljanjem soli.

Kiseli kupus
foto: Printcsreen

Smatra se da je optimalna količina soli, koja treba da se doda na 10 l vode kod pripreme kiselog kupusa 400g.

Ovde napominjemo da se radi o krupnoj kristalnoj soli, najbolje morskoj, koja treba da se potpuno rastvori u vodi, pre nego što se doda u kupus.

Nemojte se previše brinuti ako vam se raso učini nedovoljno slan ili pak previše slan – rastvor za kupus može se korigovati i to veoma laka.

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.