STARINSKA PITA SA MAKOM KOJU PAMTE NAŠI RODITELJI: Malo ko za nju zna, a od nje NEMA NIŠTA UKUSNIJE
Pita, Foto: Printscreen/Youtube/Home kitchen with Danny

SA MAKOM

STARINSKA PITA SA MAKOM KOJU PAMTE NAŠI RODITELJI: Malo ko za nju zna, a od nje NEMA NIŠTA UKUSNIJE

Ukusnije ništa nećete jesti

Objavljeno:

Predstavljamo vam recept za domaći delikates koji se priprema na malo drugačiji način od standardne pite sa makom.

Sastojci:

Za testo:

20 g svežeg kvasca

50 ml mleka

150 g šećera

600 g brašna

1/2 praška za pecivo

rendana kora limuna

2 dl kisele pavlake

2 kašike brašna

1 jaje

Za fil:

300 g mlevenog maka

150 g šećera

1 dl mleka

3 kašike pekmeza od kajsija

Za glazuru:

100 g čokolade

60 g putera

Pita sa tikvicama, Povrće, Pita, Paprika, Paradajz, Luk, Tikvice
foto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

Priprema:

1. Kvasac izmrviti pa preliti mlakim mlekom, dodati kašičicu šećera i brašna i dobro izmešati. Ostaviti na toplom da nadođe.

2. U vanglicu za mešenje sipati brašno pomešano sa praškom za pecivo i korom od limuna. Dodati margarin isečen na komadiće i utrljati ga rukama u brašno. Zatim umešati pavlaku, jaje, preostali šećer i nadošao kvasac pa umesiti glatko testo. Prekriti ga suvom krpom i ostaviti na toplom da nadođe 30 min.

3. U međuvremenu pripremiti fil. Samleven mak pomešati sa šećerom pa popariti vrelim mlekom. Umešati pekmez od kajsija.

4. Nadošlo testo podeliti na tri dela. Svaki deo premesiti i oklagijom razviti u pravougaonik veličine pleha u kom će se peći.

5. Pleh nauljiti i posuti brašnom pa staviti u njega prvu koru, premazati je polovinom fila od maka i prekriti drugom korom, naneti preostali fil i završiti s korom. Filovani kolač ostaviti da miruje 30 min. a potom ga peći u zagrejanoj rerni na 180°C dok ne porumeni.

6. Kad se ohladi, kolač preliti glazurom od čokolade i putera i vaša pita sa makom je spremna za posluženje.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.