OVO SU 3 VRSTE NAMIRNICA KOJE SVI TREBA DA JEDU TOKOM ZIME: Pomažu u detoksikaciji organizma
Namirnica, Foto: Printscreen/Youtube/Tasty Balkan Food

svaet

OVO SU 3 VRSTE NAMIRNICA KOJE SVI TREBA DA JEDU TOKOM ZIME: Pomažu u detoksikaciji organizma

Zimi je ponuda povrća i voća nešto skromnija, ali to ne znači da sa onim koje nam je dostupno ne možemo da ojačamo imunitet i poboljšamo zdravlje

Objavljeno: 18:03h

U toku zime, kada više vremena provodimo kod kuće ušuškani u ćebe, a fizičku aktivnost značajno smanjimo u odnosu na letnji period, potrebno je naći pravi balans u ishrani.

Zimi je ponuda povrća i voća nešto skromnija, ali to ne znači da sa onim koje nam je dostupno ne možemo da ojačamo imunitet i poboljšamo zdravlje.

- Kada stigne zima i hladnije vreme ljudi se uglavnom ulenje, uspori im se metabolizam, a onda dolazi do težeg varenja i viška kilograma - kaže za Telegraf nutricionista Marija Milanović.

1 / 4 Foto: Profimedia

Prema njenim rečima, u toku zime ne smemo dopustiti da imunitet padne, jer smo onda podložni prehladama, a to možemo samo pomoću zdrave hrane.

1. Citrusno voće

- U zimskom periodu, kao i u vreme virusa i prehlada, važno je obogatiti ishranu vitaminima, a pogotovo vitaminom C - ističe nutricionista i naglašava koliko je važno jesti citrusno voće:

Mandarine
foto: Natasha Breen / The Picture Pant / The Picture Pantry / Profimedia

- Mandarine, limun, narandže i grejpfrut su voćke koje bez problema možemo naći u prodavnicama u toku svih zimskih meseci. Citrusno voće je bogato i flavonoidima, a dominatan je onaj po imenu hesperidin za koga je poznato da povećava dobar, a snižava loš holesterol i trigliceride.

2. Zeleno povrće

- Kupus, blitva, brokoli, celer, spanać..., bilo šta od zelenog povrća je više nego dobro jesti u toku zime. Poznato je da zeleno povrće jak antioksidans i da povoljno deluje na naše krvne sudove. Zeleno povrće pomaže i u detoksikaciji organizma - kod prevelikog unosa masnoća, šećera i teške hrane, naročito posle praznika - objašnjava Milanović.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/Tasty Balkan Food

Kako kaže, hlorofil ima sposobnost da se vezuje za štetne materije iz životne sredine i da usporava njihovu apsorpciju kroz kožu u telo. Takođe pomaže i da se ove materije brzo i efikasno eliminišu iz organizma.

3. Orašasti plodovi

Nutricionista ističe da su orašasti plodovi veoma važni i neophodni za zdravlje organizma, ali da ih treba jesti u umeren količini.

orah
foto: Profimedia

- Zavisno od konkretnog ploda dobićete različite nutritivne benefite, pa ih svakako uključite u vašu ishranu gotovo svakodnevno u malim količinama. Puni su proteina, vlakana, esencijalnih masti i vitamina. Kao prave male nutritivne "bombe" odličan su izbor za užinu ili slatkiš - zaključuje nutricionista Marija Milanović.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.