DOKTORKA VESNA OTKRILA ZAŠTO VAM JE KRVNI PRITISAK MNOGO VIŠI ZIMI: Zbog razloga ćete bukvalno ZANEMETI
Dr Vesna Stojanov, Foto: Printscreen/ Dobro Jutro - Jovana & Srđan

paŽnja

DOKTORKA VESNA OTKRILA ZAŠTO VAM JE KRVNI PRITISAK MNOGO VIŠI ZIMI: Zbog razloga ćete bukvalno ZANEMETI

U Srbiji 48,6% odraslog stanovništva ima povišen arterijski krvni pritisak. Ali postajemo sve starija nacija i osobe starije od 60 godina u 60% slučajeva imaju povišen arterijski krvni pritisak, tvrdi doktorka

Objavljeno: 09:24h

Važno je znati da arterijski krvni pritisak sezonski oscilira, s promenom godišnjeg doba i da su zimi više vrednosti jer je hladno vreme, slanija i jača hrana. To zahteva korekciju terapije, koju mora da uradi lekar, a pacijent to nikako ne sme samoinicijativno da radi na osnovu izmerenih vrednosti pritiska, kaže u intervjuu za Kurir prof. dr Vesna Stojanov, načelnik Centra za hipertenziju Srbije Klinike za kardiologiju UKC Srbije, predsednik Udruženja za hipertenziju Srbije i redovni član SKANU.

Koja je to vrednost za koju se kaže da pacijent ima povišen krvni pritisak?

- Kućno merenje zauzima važno mesto u postavlajnju dijagnoze. Pritisak 135/85 mmHg izmeren u kućnim uslovima znači da pacijent ima povišen krvni pritisak. Kućno merenje ne sme da postane opsesivno, ne sme pritisak da se meri bezbroj puta tokom dana i da se terapija uzima u zavisnosti od vrednosti arterijskog krvnog pritiska.

Kako treba da se meri?

Pritisak
foto: Profimedia

- Pritisak treba meriti sedam dana u isto doba dana kada se postavi dijagnoza, potom dva-tri puta nedeljno i kasnije jednom-dvaput mesečno ili kada pacijent ima tegobe. Bitno je da pacijent uvek uradi tri merenja u razmaku od tri do pet minuta i prosečna vrednost je zapravo vrednost pritiska. Pritisak treba da se meri u isto doba dana, a aparat može biti električni, tj. na baterije, ali manžetna mora da bude na nadlaktici. Takođe, važna je primena ambulatornog 24-časovnog monitoringa arterijskog krvnog pritiska. Pacijent nosi aparat 24 sata i da obavlja svoje uobičajene dnevne i noćne aktivnosti, čime se postavlja pravilna dijagnoza i prati terapijski efekat leka. Bitno je da imamo noćne vrednosti pritiska. Ako izostane noćni pad pritiska, to može da ukaže da se radi o sekundarnoj hipertenziji ili da pacijent nije dobro spavao, u svakom slučaju, za lekara su to jako važne vrednosti. Potrebno je naglasiti da se dijagnoza i dalje postavlja merenjem pritiska u ambulanti, merenje lekara je važno. I ako su vrednosti preko 140/90 mmHg, znači da pacijent ima hipertenziju (povišen pritisak). Važno je svakom pacijentu uraditi i procenu elasticiteta krvnog suda i palpirati periferne krvne sudove.

Koliko tačno ljudi u Srbiji ima visok pritisak?

- U Srbiji 48,6% odraslog stanovništva ima povišen arterijski krvni pritisak. Ali postajemo sve starija nacija i osobe starije od 60 godina u 60% slučajeva imaju povišen arterijski krvni pritisak.

Koje komplikacije donosi visok krvni pritisak i koje su najčešće u Srbiji?

- Arterijska hipertenzija je glavni faktor rizika za nastanak moždanog udara, tj. šloga - u 72% slučajeva se javlja kod osoba sa povišenim pritiskom, 48% srčane slabosti, 42% poremećaja srčanog ritma, 30% promena na perifernim krvnim sudovi, a 28% dijaliza su posledica povišenog krvnog pritiska. Ovo su podaci koji se odnose i na našu zemlju.

(Espreso/Kurir/J. S. Spasić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.