1 NAMIRNICA SPAŠAVA VAS NADUTOSTI I GASOVA: Radi bolje i od SODE!
Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

1 NAMIRNICA SPAŠAVA VAS NADUTOSTI I GASOVA: Radi bolje i od SODE!

Drugi faktori nadutosti stomaka su zadržavanje vode i drugih tečnosti, problemi sa crevima, laktoza i drugi. Oni utiču na creva i crevnu floru, pomažu stvaranju zatvora i sindroma razdraženosti debelog creva

Objavljeno: 14:54h

Žaljenje na gasove, nadutost i nelagodu u oblasti stomaka se često sreću. Najneprijatnije je kada se to desi u prisustvu drugih - kada smo u prodavnici, na poslu ili uveče kada legnemo. Neretko drugi mogu da razumeju naše neraspoloženje, zato što nadutost i gasovi teraju stomak da krči.

Nadutost stomaka je obično neposredno nakon ishrane. Uzrokovano od gutanja previše vazduha, brzog jela i drugih štetnih navika. U razloge nadutosti i gasova možemo da dodamo i stres ili neke druge emocije koje teraju naš stomak da "zavija".

Drugi faktori nadutosti stomaka su zadržavanje vode i drugih tečnosti, problemi sa crevima, laktoza i drugi. Oni utiču na creva i crevnu floru, pomažu stvaranju zatvora i sindroma razdraženosti debelog creva.

Najčešće se gasovi u stomaku stvaraju zahvaljujući konzumiranju velike količine ugljenih hidrata, testa, slatkiša i namirnica bogatih šećerom. Mahunarke - pasulj, grašak, sočivo i drgui su hrana koja najčešće iritira naš stomak.

U sledećem članku ćemo razgledati hranu i napitke koji NE stvaraju nadutost i gasove i ne pričinjavaju neželjenu nelagodu.

Nadutost
foto: Profimedia

1. Voda sa limunom

Uzimanje vode sa limunom pomaže smanjenju soli u organizmu, a limun ima i laksativno dejstvo, koje će nam pomoći da se oslobodimo nadutosti, a zbog toga i gasova.

2. Đumbir

3. Beli luk

Kao i đumbir, i beli luk pomaže u procesima varenja.

4. Sveži peršun

Sveži peršun smanjuje krčanje creva i sprečava situacije koje nastaju.

5. Začini mirođija, menta i cimet

Ako od njih napravite čaj, oni pomažu kod izbacivanja gasova i smanjenja nadutosti.

6 Tikvice

Kao što smo rekli, hrana bogata masnoćom i ugljenim hidratima stvara gasove. Tikvice su među malo prirodnih sastojaka koji kada se naprave na roštilju ne sadrže ih u velikim količinama. Možemo da dozvolimo sebi i da kažemo da su masti i ugljeni hidrati smanjeni do nule.

7. Lubenica i dinja

Veliki procenad sadržaja lubenice je voda. Kao što smo već rekli, voda pomaže smanjenju nadutosti.

8. Avokado

Avokado je među malo voća koji se koristii osnovno za salate i izuzetno je koristan. Zahvaljujući njemu, peristaltika i crevna flora se poboljšava, a zbog toga se ublažavaju i poremećaji u stomaku.

Druga varijanta za izlazak na kraj sa gasovima i nadutošću je joga, pešačenje, pravilan režim ishrane, relaks i odmor.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.