JAJA NA FRANCUSKI NAČIN: Ovo je najbolji trik za spremanje "EN COCOTTE" RECEPTA
Jaja, Foto: Printscreen Youtube / My Tasty Pot

ukusno

JAJA NA FRANCUSKI NAČIN: Ovo je najbolji trik za spremanje "EN COCOTTE" RECEPTA

Recept je dobio ime po minijaturnim okruglim posudama po imenu cocottes, no ako ih nemate možete se poslužiti i onim vatrostalnim za pečenje suflea

Objavljeno:

Francuzi su poznati majstori kuhinje, jer svakom jelu posvete maksimalnu pažnju, pa tako i najobičnijem jajetu.

Kako prenosi punkufer.hr, ne izvoditi biti vrhunski šef da biste termički obradili jaje – za ovaj recept potrebna vam je tek dublja tava s poklopcem i manje vatrostalne posude.

Naime, francusko jelo jaja en cocotte mnogi smatraju najboljim receptom za pripremu ove namirnice. Tekstura jaja en cocotte vrlo je slična poširanom jajetu – ima nežan i pahuljasti belanjak te mekano žumance, a priprema se na mnogo jednostavniji način.

Jaja
foto: Printscreen

Recept je dobio ime po minijaturnim okruglim posudama po imenu cocottes, no ako ih nemate možete se poslužiti i onim vatrostalnim za pečenje suflea. Svako se jaje stavi u pojedinačnu posudicu pa termički obrađuje na pari što olakšava celi proces. Jaje možete termički obraditi s tek nešto soli i bibera, ali i dodati različite dodatke poput naribanog sira, začinskog bilja i slično.

Sastojci za jaja en cocotte: 4 jaja, 4 vatrostalne posudice, 4 kašike naseckanog svežeg vlašca, 4 čajne kašičice maslaca, so i biber po želji.

Priprema jaja en cocotte: Ulijte vodu u činiju visine oko 1,5 centimetara i pustite da prokuva. Unutrašnjost vatrostalnih posudica dobro namastite s maslacem. Rasporedite naseckani vlašac u četiri posudice, posolite i pobiberite. U svaku posudicu stavite sadržaj jednog razbijenog jajeta.

Pažljivo prebacite posudice u ključalu vodu, poklopite činiju i pustite da se sve termički obrađuje oko 4 do 7 minuta – zavisno o veličini posude, jajima, ali i vašem šporetu. Da su jaja gotova, znaćete kad su belanca stisnuta, a žumance je još uvek mekano. Začinite jaja sa još malo soli i bibera i poslužite ih u posudicama zajedno s tostiranim hlebom!

(Espreso/Punkufer.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.