SARMA OD SLATKOG KUPUSA, SKROZ NEOBIČNA I UKUSNA: Motanje je DRUGAČIJE, tajna je u 1 sastojku
Sarma, Foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

ukusno

SARMA OD SLATKOG KUPUSA, SKROZ NEOBIČNA I UKUSNA: Motanje je DRUGAČIJE, tajna je u 1 sastojku

Ukusnije ne može

Objavljeno:

Jednako dobra kao i klasična sarma od kiselog kupusa. Uverite se sami!

Sastojci

kupus 1 glavica

meso 1 kg

pirinač 200 g

crni luk 1 veći

gusti sok od paradajza 1/2 l

belo vino 2 dl

suvo meso po izboru

so po ukusu

biber po ukusu

mlevena crvena paprika po ukusu

Kako pripremiti

U dublju šerpu sipajte vodu i stavite na ringlu da provri. Da biste lakše razdvojili listove kupusa, izvadite koren, a glavicu kupusa, sa rupom od korena okrenutom na dole, stavite u provrelu vodu. Kuvajte par minuta dok listovi malo ne omekšaju i dok ne počnu da se razlistavaju,oko 4-5 minuta.

Prokuvan kupus izvadite iz šerpe, prelijte ga hladnom vodom i ostavite da se prohladi toliko da možete da ga razlistate rukama. Za to vreme pripremite punjenje od mesa i pirinča.

U šerpi na malo masnoće propržite sitno iseckan crni luk. Kada zastakli dodajte pirinač i sve zajedno još kratko propržite. U pirinač sipajte oko tri decilitra vode, poklopite i isključite ringlu.

Sarma
foto: Printscreen/Youtube/Oljina Kuhinja

Sačekajte desetak minuta da pirinač upije svu tečnost, a za to vreme pripremite prohlađeni kupus: razdvojte listove i isecite sa svakog lista onaj srednji, tvrdi, korenasti deo. Ako su listovi veći možete ih seći i na polovine.

Mleveno meso stavite u dublju činiju, a kada pirinač upije svu tečnost preručite ga u meso. Sve posolite, dodajte biber i mlevenu papriku i dobro umesite rukom da dobijete ujednačenu smesu.

Na svaki list kupusa stavljajte po kašiku fila, uvijajte u sarmice i slažite u nauljenu ili namašćenu vatrostalnu posudu. Između sarmi slažite komadiće dimljenog mesa, slanine, rebara, kobasica... šta volite. Kada potrošite sav materijal, sarme od gore prelijte vinom i sokom od paradajza, a možete staviti i jedno 5-6 svežih paradajza.

Poklopite posudu sa sarmama i stavite u rernu uključenu na 180-200°C i poklopljeno pecite oko sat i po vremena. Pred kraj možete otklopiti i ostaviti da se odozgo sarme još malo zapeku.

(Espreso/Recepti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.