MALO KO ZNA DA JE OVA ŽENA MAJKA DANICE RISTOVSKI: Nećete moći da dođete sebi OD ŠOKA (FOTO)
Danica Ristovski, Foto: DAMIR DERVIŠAGIĆ

OBRATITE PAŽNJU

MALO KO ZNA DA JE OVA ŽENA MAJKA DANICE RISTOVSKI: Nećete moći da dođete sebi OD ŠOKA (FOTO)

Na televizijske ekrane vratila se 1980. godine igrajući u serijama „Vruć vetar“ i „Svetozar Marković“. Reditelj Arsa Milošević joj je u TV drami „Don Žuan se vraća iz rata“ poverio čak tri uloge. Tumačila je laku devojku, prvu ćerku i četvrtu damu

Objavljeno: 11:22h

Danica Ristovski, devojački Kotorčević je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica. Rođena je 6. novembra 1955. godine u Beogradu. Sa glumcem Lazarom Ristovskim ima dva sina. Živi i radi u Beogradu.

Uloga kafe kuvarice u popularnoj TV seriji „Pozorište u kući“ 1974. godine bila joj je prva uloga.

Četiri godine kasnije igrala je Jelenu u partizanskom filmu „Dvoboj za južnu prugu“, reditelja Zdravka Velimirovića. Imala je priliku da scenu deli s iskusnim kolegama Dragomirom Gidrom Bojanićem, Vojom Mirićem i drugima.

Na televizijske ekrane vratila se 1980. godine igrajući u serijama „Vruć vetar“ i „Svetozar Marković“. Reditelj Arsa Milošević joj je u TV drami „Don Žuan se vraća iz rata“ poverio čak tri uloge. Tumačila je laku devojku, prvu ćerku i četvrtu damu.

U televizijskom filmu „Malograđani“ iz 1983. godine Danica je tumačila Stepanidu, a u seriji „Banjica“ iz 1984. godine Srbijanku Bukumirović. Bila je Danica u dramskoj seriji Sava Mrmka pod nazivom „Četrdeset osma – Zavera i izdaja“.

Danica Ristovski
foto: Espreso.co.rs

U filmu Dragana Marinkovića „Vizantijski plavo“ koji je premijerno prikazan 1993. godine Ristovski je igrala majku mladom glumcu Dimitriju Vojnovu.

Šest godina kasnije je tumačila biciklistkinju u komičnoj drami „Belo odelo“ koja je bila srpski kandidat za nagradu Oskar u kategoriji „najbolji film van engleskog govornog područja“.

Bila je Anica Savić Rebac u TV drami „Breg čežnje“, a direktorka u drami Gorana Paskaljevića „San zimske noći“. Sa Uliksom Fehmijuom, Nadom Šargin, Nebojšom Glogovcem i drugima je 2006. godine igrala u drami „sutra ujutru“.

Uporedo s uspešnom televizijskom i filmskom karijerom, Danica Ristovski je gradila čak i uspešniju karijeru u pozorištu.

Prvu profesionalnu ulogu je imala u predstavi “Četvrti zid” na sceni DK “Studentski grad”, koju je po komadu Slavenke Milovanović režirao reditelj Zlatko Sviben.

Danica Ristovski
foto: Antonio Ahel/ATAImages

Jedna od prvih predstava koju je igrala u Beogradskom dramskom pozorištu bila je „Večeras improvizujemo“ u režiji Paola Mađelija.

Jednu od neupečatljivijih uloga dobila je u predstavi „Trpele“ Beogradskog dramskog pozorišta. Reč je o komadu koji je režirao Boban Skerlić, a u kome je utelovila lik Grozde, dok su joj na sceni društvo pravile Ivana Nikolić, Jadranka Selec, Milena Čučilović Pavlović, Nataša Marković i druge koleginice. Danica Ristovski je rođena 1955. godine u Beogradu. Ljubav prema glumi nasledila je od majke, pa se nije dvoumila da li da posle završene srednje škole upiše Akademiju dramskih umetnosti. Upravo je tu upoznala Lazara Ristovskog, tri godine starijeg kolegu.

Danica i Lazar Ristovski važili su za jedan od najskladnijih parova na domaćoj javnoj sceni, a neretko su predstave, filmove i serije igrali zajedno. Glumica je jednom prilikom kazala da „ne postoji univerzalni recept za očuvanje braka, jer su u pitanju ljudi različitih karaktera“. U jednom intervjuu je kazala da je ljubav prema glumi nasledila od majke koja je maštala da postane glumica. S obzirom na to da je majku život odveo u drugom smeru i da je postala prosvetni radnik, Danica nije razmišljala o drugom zanimanju osim glume.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.