OTKRIVENA VELIKA ISTINA O LUKU: Evo kako on ZAPRAVO DELIJE na naš organizam
Crni luk, Foto: Printscreen

VAŽNO JE ZNATI

OTKRIVENA VELIKA ISTINA O LUKU: Evo kako on ZAPRAVO DELIJE na naš organizam

Zašto je luk važan za kosti, koja vrsta luka najviše pomaže krvnim sudovima, koje bolesti sprečava crveni luk...? Pročitajte!

Objavljeno: 11:40h

Luk spada u porodicu "Allium" povrća i biljaka koja uključuje vlašac, beli luk, praziluk i mladi luk. Allium povrće uzgajano je vekovima, ne samo zbog karakterističnog, bogatog ukusa već i zbog brojnih lekovitih svojstava. Mladi luk Mladi luk pun je vitamina C i vitamina K koji su neophodni za normalan razvoj kostiju. Vitamin C pomaže u sintezi kolagena koji čini kosti čvrstima dok vitamin K igra ključnu ulogu u održavanju njihove gustoće.

Mladi luk
foto: Profimedia

Osim vitamina C i vitamina K, u mladom luku može se naći i vitamin A koji je potreban tijelu za održavanje normalnog vida i očuvanje zdravlja oka. Praziluk

Praziluk
foto: Profimedia

Iako često zanemarena, koncentracija folne kiseline igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja. Folna kiselina ključni je vitamin B-kompleksa koji podupire kardiovaskularni sistem balansirajući nivo homocisteina u organizmu. U praziluku je prisutna i impresivna količina antioksidacijskog polifenola. Polifenol štiti krvne sudove. Crveni luk Po mišljenju mnogih, crveni luk odlično je prirodno antibakterijsko sredstvo. Konzumiranjem jela bogatih crvenim lukom, moguće je pridoneti telu jačanjem imuniteta što znači da će postati otpornije na mnoge bakterijske infekcije. Luk kozjak Luk kozjak ima veću nutritivnu vrijednost ostalih sorti. Na temelju težine kilograma luka kozjaka, zaključeno je kako on posjeduje više antioksidansa, minerala i vitamina od uobičajenog luka. Luk kozjak obiluje vitaminom A koji služi kao snažan antioksidans. Osim vitamina A, luk kozjak ima veliku koncentraciju minerala i elektrolita poput gvožđa, kalcijuma, bakra, kalijuma i fosfora.

beli luk
foto: Profimedia

(Espreso/Zena sam ja)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.