IMATE LI OSEĆAJ DA VAM MRAVI HODAJU PO STOPALIMA, I TO NOĆU? Evo šta to može ZNAČITI
Ilustracija, Foto: Printskrin

paŽnja

IMATE LI OSEĆAJ DA VAM MRAVI HODAJU PO STOPALIMA, I TO NOĆU? Evo šta to može ZNAČITI

Obično su simptomi više tokom noći. Ovo nije ozbiljno zdravstveno stanje, ali može uticati na kvalitet života i sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti

Objavljeno:

Statistika je pokazala da do 5 miliona ljudi u SAD pati od umerenog do teškog oblika sindroma nemirnih nogu (RLS).

Ispod su simptomi RLS-a:

- Bol u stopalu - Svrab - Neprijatan osećaj u nogama - Želja da se otresem nogu

Obično su simptomi više tokom noći. Ovo nije ozbiljno zdravstveno stanje, ali može uticati na kvalitet života i sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Postoje dve vrste simptoma RLS-a, primarni i sekundarni.

Primarni simptomi su nasledni, a uzrok se nalazi u delu mozga koji je odgovoran za praćenje. Sekundarni oblik je uzrokovan određenim zdravstvenim problemima, uključujući trudnoću, anemiju, oštećenje perifernih nerava, oštećenu funkciju bubrega i degenerativne bolesti kičme.

Štaviše, ovo stanje se ponekad može javiti kao rezultat upotrebe određenih lekova kao što su antidepresivi, antipsihotici i prekomerna konzumacija kafe, alkohola i nikotina. Uopšte, kakva je dijagnoza prema kliničkoj slici. Laboratorijski testovi zahtevaju analizu krvne slike, hormonskog statusa i funkcije bubrega. Terapija zavisi od rezultata. Lekari često propisuju vitamine, minerale, analgetike, lekove za smirenje i određene vežbe.

Kako ublažiti simptome?

Noge, Bol, Kolena
foto: Profimedia

Simptomi se mogu ublažiti buđenjem i ustajanjem u isto vreme. Takođe, stručnjaci preporučuju istezanje pre spavanja. Trebalo bi da sednete na pod sa ispruženim nogama i polako savijate gornji deo tela, kako biste za nekoliko minuta mogli da dovedete ruke u taj položaj. Pored toga, možete praktikovati jogu koja uključuje istezanje, duboko disanje i opuštanje. Izbegavajte da pijete pića koja sadrže kofein, kao što su zelena ili crna

RLS se takođe može javiti kao rezultat nedostatka gvožđa i, u ovom slučaju, trebalo bi da konzumirate hranu bogatu gvožđem kao što su crveno meso, suve šljive i cvekla.

Sastojci:

– 1 kašika iseckanog voća kuka

– 1 kašika cvetova kamilice

- Pola litra kuvane vode

– Mala količina limunovog soka

– 1 kašika meda

Uputstva:

Listove kamilice i šipka prelijte sa malo ključale vode. Pokrijte i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Smesu procedite i dodajte limunov sok i med. Čaj konzumirajte nekoliko puta dnevno, a neposredno pre spavanja, čaj i kafu jer negativno utiču na cirkulaciju i kvalitet sna.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.