napravite ga
OVAJ STARI KOLAČ IZ PEDESETIH "MELJE" KONKURENCIJU I DANAS: Davili su se u njemu, glavni sastojak je HIT (RECEPT)
Ovako pripremljenu mešavinu od jabuka ostaviti da odstoji najmanje 2-3 sata poklopljeno na sobnoj temperaturi...s tim da povremeno promešate (drvenom kašikom)
Sastojci
1,5 šolje brašna (glatkog) 1,5 sata griza 1,5 šolje ulja 1/2 kašičice sode bikarbone 1/2 vrećice praška za pecivo
ZA PUNJENJE;
3 šolje rendanih jabuka 3 šolje šećera 1 vanilin šećer mleveni cimet po ukusu sok od jednog limuna/korica od pola limuna veličina kutije 200 ml. mlevenih oraha i badema za ukras
Priprema
1. Jabuke oljuštite, iseckajte na manje komade, pospite ih šećerom (po želji možete i popržite), vanilin šećerom, mlevenim cimetom i sokom od jednog limuna (da ne potamne dok stoje). može dodati i malo limunove korice.
2. Ovako pripremljenu mešavinu od jabuka ostaviti da odstoji najmanje 2-3 sata poklopljeno na sobnoj temperaturi...s tim da povremeno promešate (drvenom kašikom).
3. Pomešati brašno, griz, sodu bikarbonu i prašak za pecivo i ostaviti da odstoji pet minuta.
4. Jabuke (ne gnječiti) pomešati sa uljem, dodati brašno, sodu bikarbonu i prašak za pecivo.
5. Sve lagano umutiti rukom (mikser nije potreban), pleh premazati puterom i posuti grizom, pa smesu izliti.
6. Peći na umerenoj temperaturi 30-45 minuta u zavisnosti od jačine rerne.
7. Kad se prohladi, iseći na kockice, pa svaku uvaljati u mlevene orahe (ja sam pomešala pola oraha i pola badema).
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!