SRBI NE ZNAJU DA SE OVAKO PRAVILNO PUNI MAŠINA ZA VEŠ: Ne sme da se NAGURA, to je velika greška
Veš mašina, Foto: Profimedia

korisno

SRBI NE ZNAJU DA SE OVAKO PRAVILNO PUNI MAŠINA ZA VEŠ: Ne sme da se NAGURA, to je velika greška

Kako se pravilno puni mašina za pranje veša?

Objavljeno: 15:23h

Sigurno vas često mami da veš iz korpe samo ubacite u mašinu za pranje veša, izaberete uvek isti program, zatvorite vrata i držite palčeve. Stvarnost je takva da na taj način verovatno nećete optimalno iskoristiti svoju mašinu i da sigurno nećete optimalno oprati veš. Na sreću, ovaj vodič će vam objasniti kako najbolje napuniti mašinu za pranje veša, radi najboljeg pranja i radi optimalne nege odeće.

Sortirajte

Ubacivanje crvene čarape u mašinu punu belog veša je stari i dobro poznati peh, ali on nam ilustruje važnost sortiranja veša pre ubacivanja u mašinu. Najvažnije je da klasifikujete veš na beli (pretežno beli ili svetlosivi veš), šareni veš (svetlije pastelne boje) i tamni veš (tamnosivi, teget, bordo, braon, crni). Ako budete te grupe veša prali zajedno, očuvaćete mu boju i sprečićete da boje sa tamnog pređu na svetli veš.

Veš mašina, Veš, Odeća, Pranje veša, Pranje odeće
foto: Profimedia

Ali ako želite da vam garderoba bude u zaista odličnom stanju, pratite etikete na garderobi, jer na njima su prikazani skupovi simbola koji pokazuju kako je treba prati i sušiti. U tabeli ispod prikazan je kratak pregled tih simbola i predloženi ciklusi pranja za njih.

Ne podležite iskušenju da samo nagurate sve što možete u mašinu za pranje veša – prepunjavanje smanjuje efikasnost pranja i može čak i da ošteti odeću jer ona nema prostora da se slobodno pomera u bubnju. To nije sve – može i da izazove oštećenje uređaja, a svi znamo da pozivanje servisa mnogo veće mučenje od pranja jedne mašine više.

Slično tome, nije dobro ni stavljati premalo veša u mašinu jer se tako umnogome smanjuje efikasnost ciklusa. Uređaj koristi istu količinu vode i struje za pranje jednog optimalno punog bubnja kao i za pranje bubnja napunjenog do 1/3.

Zlatno pravilo je puniti bubanj do oko 80% bez zbijanja veša (to važi samo za običan pamučni veš – količina veša može da varira kod specijalnih programa, pa pogledajte uputstvo za upotrebu uređaja).

Kada se radi o stavljanju veša u mašinu, stavljajte komade jedan po jedan ili bar povedite računa da nisu zapetljani. Zatvorite rajsferšluse, iz svih džepova izvadite predmete kao što su olovke i novčići – ne samo zbog odeće, već i zbog mašine za pranje veša! Dobra je ideja i da opet pogledajte etikete na garderobi, jer na njima pišu eventualna posebna uputstva, na primer da je treba prevrnuti na naličje. Ako tretirate fleke pre pranja, pratite uputstva konkretnog sredstva koje koristite.

Veš mašina, Pranje veša
foto: Profimedia

Koristite odgovarajuću dozu

Uvek je pametno sortirati veš i pravilno puniti mašinu, ali sve to malo vredi ako koristite previše ili premalo deterdženta.

Doza zavisi od više faktora – tipa deterdženta koji koristite, tvrdoće vode, stepena zaprljanosti odeće i količine veša. Većina tečnih i praškastih deterdženata navodi mere za male, srednje i veće količine veša u mašini, a kapsule predlažu kada treba ubaciti više od jedne.

Iako možda deluje komplikovano na prvi pogled, potrudite se da uvrstite ove navike u svoj ritam pranja veša i odeća i mašina za pranje veša će vam biti zahvalni.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.