OVO TREBA DA URADITE KADA VAM CURI KRV IZ NOSA: Prestaće za tili čas
Nos, Foto: Profimedia

VAŽNO JE ZNATI

OVO TREBA DA URADITE KADA VAM CURI KRV IZ NOSA: Prestaće za tili čas

Naše majke i bake možda su nas učile da zabacimo glavu unazad kada nam krene krv na nos, ali da li je to i pravilno?

Objavljeno:

Krvarenje iz nosa obično nastaje iznenada. Razlozi mogu biti razni: frakture, strana tela, iritacija, zapaljenski, ili ozbiljnije prirode. Opšti uzroci su porast krvnog pritiska ( hipertenzija, uzbuđenje, porast centralnog venskog pritiska), svakako ukoliko se često ponavlja, ili ga ne možete zaustaviti, odmah kod lekara.

Kako reagovati? Iako su nas mame dok smo bili mali, kada nam krene krv na nos, učile da zabacimo glavu unazad, i podignemo levu ruku u vis, zapravo treba postupati drugačije.

Šta zapravo treba raditi i kako staviti glavu kada krene da ide krv iz nosa?

Neophodno je smiriti se, ili smiriti osobu kojoj se to dešava, pravilan položaj sedenja je sa glavom na dole. Bitno je mirno disanje, ne paničiti. Prvo što treba uraditi, u ovom položaju je stisnuti blago koren nosa. Nakon što krvarenje malo stane, treba izuvati sadržaj ugruška krvi iz nosa, ukoliko je osoba u stanju. Posle toga, ako je krvarenje manjeg inteziteta, dobro je par puta udahnuti i izdahnuti vazduh kroz nos.

Kako bi se pritisak stabilizovao, bitno je da nakon ovoga ne pravite nagle pokrete glavom, a bilo bi dobro da ostanete u sedećem položaju još neko vreme.

Ukoliko se krvarenje ne može zaustaviti, dobro je staviti gazu ili vatu i uputiti kod lekara.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.