AKO PRIMETITE DA KAFA MIRIŠE OVAKO, ODMAH JE BACITE: To je znak da je POKVARENA
Kafa, Foto: Printscreen/Youtube/ Secerko's Kitchen

obratite pažnju

AKO PRIMETITE DA KAFA MIRIŠE OVAKO, ODMAH JE BACITE: To je znak da je POKVARENA

Kada je otvorite, njen rok trajanja je od tri do najviše pet meseci

Objavljeno: 20:49h

Kafa je jedan od omiljenih napitaka koji se konzumira širom sveta, ali ono što ne znaju ni najveći ljubitelji je da može da se pokvari.

Dakle, kafa ima svoj rok trajanja, a koliko je on dug, zavisi od vrste kafe i naravno, da li ste je otvorili, ali i gde je čuvate.

Kafa
foto: Printscreen/Youtube/Vrata Zdravlje

Neotvorena mlevena kafa može da traje od tri do pet meseci kada je čuvate na sobnoj temperaturi, a čak godinu do dve ukoliko je držite u zamrzivaču! Kada je otvorite, njen rok trajanja je od tri do najviše pet meseci.

Rok trajanja kafe u zrnu je od šest do devet meseci pre nego što je otvorite, ako je čuvate na sobnoj temperaturi, a u zamrzivaču od dve do tri godine. Nakon otvaranja, ovu kafu treba iskoristiti u roku od šest meseci, a ukoliko je držite u zamrzivaču, taj rok se može produžiti na do dve godine.

Instant kafa ima najduži rok trajanja, pa tako u zavisnosti od ambalaže u kojoj se nalaze mogu da traju od dve do 20 godina! Većina ambalaža za ovu vrstu kafe ima sloj od aluminijuma, koji sprečava da vlaga ili toplota prodru do same kafe, čime joj je produžen rok trajanja.

1 / 4 Foto: Espreso

Svežina ove kafe jednako dugo se zadržava i nakon otvaranja, opet u zavisnosti od pakovanja. Svakako, ako je dobro zatvorite, zaista dugo može da traje i ukus će ostati nepromenjen.

Ukoliko ste, recimo, dobili kafu ili ste prosto napravili neke veće zalihe, stručnjaci savetuju da ih čuvate u zamrzivaču, kako biste sačuvali njenu svežinu. I ne brinite, ukus i miris se neće promeniti!

Kafa
foto: Printscreen/Youtube/Priroda Zdravlje

Možda ste se do sada već zapitali i kako prepoznati da je kafi istekao rok trajanja, s obzirom na to da ona ne može da se pokvari u onom smislu da se ubuđa, kao mnoge druge namirnice.

Jedini način da proverite da li je vaša kafa i dalje dobra za upotrebu je da se oslonite na čula mrisa i ukusa. "Pokvarena" kafa više nema onaj lep, prepoznatljiv miris, a kada je pijete, oseća se ukus ustajalosti.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.