NEMATE POJMA DA VAM ZBOG OVOGA JAJA NE ISPADAJU UKUSNA: Pre STAVLJANJA u TIGANJ ovo morate da URADITE sa ULJEM
Jaja, Foto: Profimedia

korisno

NEMATE POJMA DA VAM ZBOG OVOGA JAJA NE ISPADAJU UKUSNA: Pre STAVLJANJA u TIGANJ ovo morate da URADITE sa ULJEM

Ipak, postoji ključna greška koju mnogi od nas prave svaki put kada prže jaja na oko, i zbog koje ne ispadnu toliko ukusna

Objavljeno: 19:03h

Znamo da se kod nas jaja spremaju često za doručak.

A najviše volite da jedete kajganu.

Međutim postoje greške koje spremate dok ih pravite.

Ovaj savet morate da poslušate.

1 / 4 Foto: Bakina kuhinja

Samo ga stavite u tiganj na nekoliko minuta i posao je gotov. Ipak, postoji ključna greška koju mnogi od nas prave svaki put kada prže jaja na oko, i zbog koje ne ispadnu toliko ukusna.

Prema savetima raznih kuvara, ono u čemu većina nas greši jeste količina ulja koju koristimo pre nego što razbijemo jaja u tiganj, jer zbog pogrešne količine jaja ne ispadaju onako kako bismo želeli.

Trik za usavršavanje hrskavog prženog jaja na oko jeste u ulju – i to u puno ulja. Prema rečima kuvara, potrebno vam je dosta ulja u tiganju da bi ova metoda funkcionisala, a ulje mora biti vruće. Proces zahteva gotovo duboko prženje jaja kako bi se postigla željena hrskavost.

Jaja, Jaje
foto: Profimedia

Morate da se uverite da je ulje vruće pre nego što počnete da pržite jaja. Trik je u korištenju ulja koje je dovoljno vruće da jaje pucketa u ulju i mora ga biti dovoljno da pokrije dno tiganja.

Da biste dobili i odozgo savršeno pržena jaja, prelijte ih kašičicom vrućeg ulja, a možete staviti i poklopac na tiganj, pa će toplina i para zatvoriti vrh, sa savršenim žumancem i mekanim belancem.

Jaja
foto: Profimedia

Ako više volite jaja koja nisu delimično hrskava, možete slediti ove savete Džejmija Olivera. Naime, onvaj kuvar voli pržena jaja pripremljena tako što smanjite vatru i pržite ih vrlo polako, što daje odlične rezultate, ali duže traje.

Prženo jaje ne sme biti gumeno, a žumanac treba biti poput želea. Stavite tiganj na srednje jaku vatru sa kašičicom maslaca ili ulja. Pričekajte da se zagreje i održavajte vatru na istoj temperaturi, ali jaje ne treba previše krčkati u ulju.

Kjagana sa tikvicama, Kajgana
foto: Printscreen/Youtube/ SOS Kuhinja/Kitchen

Zatim, nakon što se jaje prži minutu na srednjoj vatri, pospite malo krupne morske soli po vrhu, a zatim smanjite vatru na blažu temperaturu i stavite poklopac još jedan minut. Preostala toplina skuvaće površinu, pa neće biti nedovoljno kuvanog belanca, a žumance će i dalje biti zlatno, tečno i ukusno.

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.