SARMICE SA KOLENICOM NA STARINSKI NAČIN: Pogledajte najbolje predloge recepata za ARANĐELOVDAN
slava, Foto: Printscreen/Youtube

NJAMI

SARMICE SA KOLENICOM NA STARINSKI NAČIN: Pogledajte najbolje predloge recepata za ARANĐELOVDAN

Sezona slava je u toku, a ukoliko želite da pripremite nešto dugačije, isprobajte neki od ovih recepata

Objavljeno:

Sezona slava je počela, a s obzirom da je sutra jedna od najzastupljeiniji slava u Srbiji, Aranđelovdan, pogledajte predloge za najukusniju slavsku trpezu.

Pređelo

Nijedna slavska mrsna trpeza ne može da prođe a da je ne ukrasi tradicionalno meze.

Cezar salata na bakin način

Sastojci:

Pileće kuvane ili pečene grudi; malo zelene salate; čeri paradajz; manji krastavac isečen na kocke; 2 kašike kiselog mleka; 1 kašika pavlake; malo senfa; mlevene prike i bibera; maslinovo ulje; krutoni ili kubeti 2 šake; 2 kuvana žumanca; 2 čena belog luka; parmezan.

Cezar salata
foto: Printscreen/youtube/AninaKuhinjica

Priprema:

U činiju staviti kiselo mleko, pavlaku, senf, alevu papriku, biber i izgnječen beli luk. Sve ostale sastojke iseći na kocke i posoliti pobiberiti i dodati maslinovo ulje. Poređati u staklenu činiju pa preliti sa spremljenim prelivom od pavlake, i kiselog mleka i belog luka. Ohladiti i služiti kao dodatak jelu ili kao samostalan obrok. Narendati parmezana ili kačkavalja.

Ruska salata

Iako je već pomalo možda i dosadila, slavska trpeza je definitivno nezamisliva bez stare dobre ruske salate. Predlažemo da je napravite po klasičnom receptu:

Sastojci:

300 g pilećeg belog mesa, 150 g graška, 150 g šargarepe, 150 g krompira, 5 jaja, 300 g šunke, 5 većih kiselih krastavčića, 800 g majoneza.

Priprema:

Obariti meso, grašak, krompir i šargarepu. U posebnoj šerpi skuvati jaja, sve prohladiti. Povrće i meso sitno iseckati, izmešati u većoj posudi, pa dodati rendana jaja, iseckane krastavčiće i seckanu šunku. Sve dobro izmešati, pa dodati majonez. Lepo sjediniti, pa ostaviti da se hladi u frižideru bar 12 sati. Ukrasite seckanim peršunom.

Grčka pita

Umesto klasične pite, predlažemo da ovoga puta prirpemite grčku tiropitu - nezaboravnu sirnicu koja će se svima dopasti!

Sastojci:

450 grama feta sira, 3 jaja, malo maslinovog ulja, kašičica bibera, pakovanje kora.

Priprema:

U posudu razbijte jaja i dodajte biber, pa umutite žicom. Dodajte malo maslinovog ulja (oko dve kašičice), pa nastavite da mutite. U posudu polako dodajte fetu koju ćete rukama mrviti, pa dobro izmešajte i dodajte još malo maslinovog ulja. Podmažite pleh, na njega stavite koru, pa i nju premažite uljem. Tako naređajte pet kora, koje ćete između premazivati uljem, pa odozgo nalijte smesu sa feta sirom i rasporedite je. Odozgo stavite pet kora koje ćete opet između premazivati uljem.

Na kraju, ivice kora lagano zavrnite na gore, da bi nadev ostao unutra. Odozgo premažite maslinovim uljem i pecite na 180 stepeni oko 45 minuta do sat vremena ili dok pita ne postane krckava i ne dobije zlatno-braon boju.

Glavna jela

Sarmice s kolenicom na starinski način

Sastojci:

500 gr mlevenog mešanog mesa; 1 velika kašika masti; 1 glavica crvenog luka; 4 čena belog luka; suva i tucana paprika; biber; so: lovorov list i svinjska suva kolenica, 2 glavice kiselog kupusa.

Priprema:

Crni luk iseći sitno i propržiti na masti. Kad postane staklast ubaciti meso i njega malo propržiti. Dodati seckan beli luk, mlevenu papriku, so, biber i sve izmešati.

Zavijati sarme kao što je prikazano u Videu. U sredinu staviti kolenicu a sredninu kupusa iseći na kocke pa ubaciti kremo kolenice. Dodati još malo odozgo masti tucane ljute paprike i lovorov list. Naliti vodom poklopiti i kuvati oko 3 sata na tihoj vatri. Uz sarmu spremiti proju.

Svadbarski kupus

Umesto sarme mnogi spremaju tradicionalni svadbarski kupus, i nikako ne greše! Neka i vama kuća zamiriše na sreću uz ovaj fenomenalni recept!

Sastojci:

2 kg kiselog kupusa; 1/2 kg svinjskog mesa od plećke; 1/2 kg junećeg mesa od buta; 1/2 kg suvih, mesnatih, rebara; 1/2 kg suve, mesnate, slanine; 1 veća glavica crnog luka; 4 veća češnja belog luka; 1 puna kašika masti; 1 kašika mlevene suve paprike; biber u zrnu; lovorov list; voda.

Priprema:

Svadbarski kupus je poželjno kuvati u zemljanom loncu. U nedostatku zemljanog lonca posudu u kojoj se kuva kupus, dobro, povezati alu folijom.

U manju posudu staviti mast da se rastopi. Na zagrejanu mast dodati, sitno, iseckani crni luk, da se proprži. Skloniti sa vatre i dodati papriku. Promešati. Kiseli kupus iseći na krupne komade. Zemljani lonac dobro premazati mašću. Na dno lonca staviti veći list kupusa i početi sa ređanjem sastojaka. Red kupusa - red proprženog luka sa paprikom - red mesa... Dodati po neko zrno bibera, beli luk i lovorov list. Nastaviti ređanje dok se ne potroše svi sastojci i završiti kupusom. Zadnji red kupusa prekriti sa većim listom kupusa.

Složeni kupus naliti toplom vodom, do dve trećine lonca. Poklopiti i na srednjoj temperaturi pustiti da provri. Zatim smanjiti temperaturu da jelo, sasvim, polako vri. Kuvati četiri sata. Ovaj specijalitet poslužiti sa projom.

Napomena: Ova mera je dovoljna za 8 ljudi.

Poslastice

Stigli smo i do najslađeg dela - slavskih poslastica!

Noiset torta - najnežniji desert na svetu

Sastojci za koru:

8 belanaca, 6 kašika šećera, 3 kašike kakaoa, 200 g lešnika.

Za fil:

1/2 litre mleka, 8 žumanaca, 3 kašike brašna, 8 kašika šećera, 1/2 litre slatke pavlake, 1 kesica želatina, 2 kesice vanilin šećera.

Priprema:

Umutiti čvrst sneg od belanaca, dodati šećer i još mutiti, da se šećer skroz izmuti. Dodati kakao, pa izmešati varjačom i na kraju umešati lešnike. U tepsiju staviti pek papir pa istresti smesu i peći na 180 stepeni. Peći u manjoj tepsiji da može da se preseče, kako bi se dobile dve kore.

Mleko staviti da provri, a pre toga odvojiti toliko da se izmute žumanca i brašno, šećer i vanilin šećer. Kad mleko provri, u njemu zakuvati razmućene sastojke. Kad se zgusne ostaviti da se skroz ohladi.

Želatin razmutiti sa malo vode i ostaviti da odstoji, pa ga dodati ohlađenom filu. Na kraju umešajte i umućenu slatku pavlaku.

Podeliti fil na dva dela, tako da vam za drugu ostane više za dekoraciju odozgo i sa strane.

Napomena: Torta je idealna za porodičnu poslasticu ili manje slavlje, a ako vam u goste dolazi mnogo ljudi, napravite duplu meru, jer ne izlazi mnogo velika.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.