OD SADA VAM KISELI KUPUS VIŠE NIKADA NEĆE BITI GORAK: Samo URADITE ovo i nećete MORATI da ga BACITE
Kiseli kupus, Foto: Profimedia

savet

OD SADA VAM KISELI KUPUS VIŠE NIKADA NEĆE BITI GORAK: Samo URADITE ovo i nećete MORATI da ga BACITE

Uglavnom ih uzimamo od baka, jer oni imaju proverene

Objavljeno: 19:26h

Zimu je nemoguće zamisliti bez kiselog kupusa.

Sve žene imaju svoje recept, a oni se uglavno prenose sa kolena na koleno.

Uglavnom ih uzimamo od baka, jer oni imaju proverene.

Ovo je jedan starinski koji se često koristi.

Kiseli kupus, Kupus
foto: Bakina kuhinja

U bure samo najbolji kupus

Za kiseli kupus se kupuju najbolje i najkvalitenije glavice. Neki tvrde da je najbolji onaj uzgajan u sopstvenoj bašti, a drugi se kunu u futoški. Bilo kako bilo, važno je da su glavice lepo razvijene i čvrste, te da unutar listova nema puževa i drugih otpadaka.

Nakon što očistite spoljašnje listove oštrim nožem, koren zarežite u vidu krsta i izvadite što više možete sredine. U svaku izdubljenu glavicu kupusa sipajte po kašiku soli, a glavice ređajte jednu uz drugu da otvor bude okrenut ka gore.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

U zavisnosti od količine kupusa u vodi razmutite otprilike 400 g soli na 10 litara hladne vode. Prelijte kupus, zatvorite i sutradan proverite da li treba dodati još tečnosti pošto će dobar deo nje upiti glavice.

Pretakanje kupusa

Kupus se prvih 15 dana pretače svakog dana. Jednostavno postavite veću posudu ispod slavine i pustite tečnost da iscuri, pa je potom vratite u bure. Postupak ponovoite onoliko puta koliko tečnosti imate u buretu.

Povremeno ćete primetiti da nivo vode opada jer ga povrće upija, pa nedostatak nadoknadite odgovarajućom količinom slane vode. Nakon prvih 15 dana kupus se pretače jednom nedeljno, a potom svake druge nedelje.Pretakanje je važno kako ne bi došlo do truljenja kupusa koji se kiseli.

Kiseli kupus
foto: Printscreen/RTS

Rasol je izuzetno zdrav, pun vitamina C i najbolji lek za mamurluk. Ukoliko je previše slan razblažite ga vodom.

Slično je i sa kiselim glavicama kupusa. Ukoliko vam se učini da su suviše slane jednostavno ih potopite u hladnu vodu i ostavite da ona izvuče višak soli.

Ponekada, kada probamo kupus iz bureta, pored kiselog ukusa osetimo i izvesnu gorčinu. Zbog čega se ovo dešava i zašto je kiseo kupus gorak? Kako da uklonimo gorki ukus, a da ne uništimo jelo?

Kiseli kupus
foto: Printscreen/Youtube/Bilja Biki

Obično kiseli kupus počinje da dobija gorak ukus ako se u njemu formiralo mnogo gasova u procesu zrenja i oni nisu uspeli da ispare.

Zbog ovog razloga je neophodno da se kupus povremeno pretoči i da se drvenim prutom (najbolje od breze) izbockaju glavice kupusa, kako bi gasovi koji su se stvorili u procesu fermentacije izašli i kako se ne bi gomilali.

Ako ne uradite ovo, vaša turšija od kupusa ili kiseli kupus u buretu počeće da dobijaju gorak ukus.

Nedostatak soli, koje prema receptu treba da bude 200 g soli na 10 kg kupusa i visoka temperatura, iznad 20 stepeni, takođe mogu biti razlozi za pojavu gorčine.

Kiseli kupus
foto: Printscreen Youtube

Kako da se rešite gorkog ukusa u kiselom kupusu?

Na žalost, ne možete potpuno ukloniti gorki ukus kiselog kupusa, ali možete probati nekoliko trikova, koji će je smanjiti.

Rešite se pritiska u glavicama kupusa, tako što ćete ih probušiti na 10-15 mesta drvenim prutom. Pojaviće se mehurići gasa - to će vam pomoći da uklonite gorčinu. Nakon toga, čuvajte kupus na hladnom mestu.

Kiseli kupus
foto: Printcsreen

Možete u početku staviti u sredinu bureta drveni štap, koji će upisati gorčinu.

Ako rešite da operete kupus, napravite to ali samo sa hladnom vodom.

(Espreso/Bonapeti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.