OVAKO IZGLEDA PRAVA SRPSKA TRPEZA ZA VRAČI: Delovaće BOGATIJE uz OVE RECEPTE, imate JOŠ 5 dana ROKA! (FOTO)
Slavska trpeza, Foto: Zorana Jevtić

ZA VAŠE GOSTE

OVAKO IZGLEDA PRAVA SRPSKA TRPEZA ZA VRAČI: Delovaće BOGATIJE uz OVE RECEPTE, imate JOŠ 5 dana ROKA! (FOTO)

Spremite bogatu trpezu uz sledeće recepte

Objavljeno: 12:59h

Sezona slava je počela, a u narednih nekoliko dana očekuju nas tri velike mrsne slave - Vrači, Đurđic i Aranđelovdan, pravo vreme je da obezbedite sebi dobre namirnice za slavsku trpezu.

Spremite bogatu trpezu uz sledeće recepte

Nijedna slava mrsna ne može da prođe bez bogatog predjela. Kao predlog možete da napravite meze, rusku salatu i kiflice.

Sastojci za rusku salatu:

Sastojci:

200 g krompira

200 g šargarepe

200 g graška (može i zamrznut)

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović

200 g kiselih krastavčića

200 g šunke

300 g majoneza

100 g pavlake

2 kuvana jajeta

so, biber

Ruska salata
foto: Printscreen Youtube / Dare 2 Cook Now

Priprema:

Krompir i šargarepu iseći na sitne kockice. Staviti u ključalu posoljenu vodu i kuvati dok ne omekša. Skuvati grašak dok ne postane mek.

Šunku, kisele krastavčiće i kuvana jaja iseći na kockice. Sve sastojke pomešati, dodati majonez, pavlaku i začine. Dobro izmešati i staviti u frižider da se ohladi.

Servirati hladno.

Uz njih dodajte kiflice koje će se topiti u ustima.

Sastojci:

250 g brašna

50 ml mleka

50 ml ulja

kesica praška za pecivo

1 / 4 Foto: RINA

so

130 g sira

1 jaje

50 g susama (po želji)

Priprema:

kiflice
foto: PRINTSCREEN/YT/ RICETTE FATTE IN CASA

U činiju za mešenje testa sipajte brašno i prašak za pecivo, pa dodajte mleko, ulje, belance i so. Zamesite testo, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu, razvucite oklagijom u krug i isecite na 16 trouglova.

U svaki trougao stavite malo sira, pa zarolajte kiflice. Poređajte ih u podmazan pleh, premažite umućenim žumancetom sa malo ulja, po želji pospite susamom, kimom ili nekim začinskim biljem i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumene.

Prijatno!

Gosti najviše vole kada se završi predjelo da pojedu vruću domaću supu.

Evo recepta za domaću juneću supu.

Sastojci:

700 g junetine sa kostima

3 šargarepe

1 paradajz

1 krompir

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/ schnell lecker

2 čena belog luka

pola celera

1 glavica luka

svež peršun

so, biber

Supa
foto: Youtube printscreen/Bokina kuhinja

Priprema:

Meso operite, pa ga stavite u veću šerpu i nalijte vodom. Stavite da se kuva, a kada provri dodajte očišćeno povrće isečeno na manje kocke, osim luka, njega ubacite celog. Posolite po ukusu, smanjite temperaturu i kuvajte na umerenoj vatri oko 2 sata. Pred kraj dodajte biber i ukoliko ima potrebe još soli.

Kada je supa gotova izvadite meso, ubacite šaku domaćih rezanaca i kuvajte još 5 minuta. Pre slušenja pospite sitno naseckanim peršunom. Meso isecite na pračiće pa dodajte u svaki tanjir.

E, kada se isprazne tanjiri od supe, na red stiže prava srpska sarma.

Nema osobe koja može da odoli njenom mirisu.

Evo kako da je napravite, a da nestane sa stola u tren roka.

Sastojci:

2,5 kg kiselog kupusa

500 g svinjskog mlevenog mesa

500 g junećeg mlevenog mesa

2 glavice crnog luka

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

4 čena belog luka

250 g pirinča

300 g svinjskih sušenih rebara

50 g slanine

50 g sremske kobasice

lovorov list

jaje

2 kašičice soli

2 kašičice bibera

3 kašičice biljnog začina

Sarma
foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

2 kašičice mlevene paprike voda

Za zapršku

20 g masti

kašika brašna

2 kašike mlevene paprike

Priprema:

Odvojite listove kupusa i potopite ih malo u vodi. Četvrtinu glavice iseckajte na kockice. Na dno šerpe u kojoj ćete kuvati sarmu stavite nekoliko listova. Preko stavite malo kockica kupusa, seckanu kobasicu i suva rebra. U tiganju propržite crni luk, beli luk i seckanu slaninu, potom tu smesu istresite u činiju, dodajte mleveno meso (obe vrste), pirinač, jaje i začine pa sve dobro promešajte rukama.

Sarma
foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Uvijajte sarme i ređajte u šerpu. Između stavljajte suva rebra, kobasice i seckan kupus. Na kraju ubacite lovorov list, prekrijte listovima kupusa, nalijte nalijte vodom i kuvajte. Prekrijte sarmu tanjirom i kuvajte 3 sata na laganoj vatri. Dolivajte toplu vodu po potrebi. 15 ak minuta pred kraj dodajte zapršku.

E, nakon omiljenog tradiconalnog jela na red stiže jagnjeće i praseće pečenje.

pečenje
foto: Filip Plavčić

Svi se u ovome dave, nijedna slava bez toga ne može da prođe.

Pečenje
foto: Filip Plavčić

Nakon bogate trepeze, na red dolaze kolačići.

Možete da napravite čupavce, obladne, čoko kuglice, oblande sa orasima kao što su pravile naše bake i razne druge.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ The Best Recipes Narkonia

Nakon toga gosti mogu da se opuste, pričaju i uživaju u piću.

Imate još 5 dana roka prikupite sve sastojke.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.