EVO KAKO DA OPERETE DŽEMPERE, A DA OSTANU MEKANI: Nakon PRANJA 1 GREŠKU ne smete da PONAVLJATE
Džemper, Foto: Profimedia

savet

EVO KAKO DA OPERETE DŽEMPERE, A DA OSTANU MEKANI: Nakon PRANJA 1 GREŠKU ne smete da PONAVLJATE

Kada je reč o materijalima, džempere od pamuka bi trebalo da perete posle najviše dva do-tri nošenja, dok se izdržljiviji materijali, poput vune ili otpornih sintetičkih mešavina, mogu nositi i do pet puta

Objavljeno: 21:25h

Miholjsko leto je prošlo i zvanično je stiglo vreme za tople i mekane džempere koji nas čuvaju od hladnoće. Da bi vaši džemperi ostali tako mekani i da bi vam dugo trajali, potrebno je da ih perete na pravilan način.

Kod kuće možete prati džempere od vune, akrila, pamuka, pa čak i kašmira. Jedino odeću na kojoj piše "dry clean" trebalo bi da nosite na suvo hemijsko čišćenje.

Kada je reč o materijalima, džempere od pamuka bi trebalo da perete posle najviše dva do-tri nošenja, dok se izdržljiviji materijali, poput vune ili otpornih sintetičkih mešavina, mogu nositi i do pet puta. Ne morate da perete džempere svaki put kad ih nosite, a ako želite da produžite vreme između pranja, najbolje je da nosite potkošulju.

Džemper
foto: Profimedia

Bez obzira na način pranja džempera, obavezno je da pre pranja odstranite fleke ukoliko ih ima na njemu. Uvek je poželjno poštovati uputstva sa etikete za pranje, premda je najbolja opcija da ih operete ručno.

Džempere ne bi trebalo prati u mašini, ali ako već morate, obratite pažnju na ove stvari. Naime, preporučuje se da se koriste mrežice ili vreće za pranje osetljivog veša. Poželjno je da koristite deterdžent za džempere i podesite pranje na najnižu temperaturu.

1 / 5 Foto: Profimedia

U tom slučaju koristite blag prašak i hladnu vodu, jer se vuna skuplja na visokim temperaturima. Nikada nemojte cediti džempere posle pranja, već ih položite na peškir kako bi upio višak vode.

Podesite mašinu na manji broj obrtaja i obavezno isključite centrifugu.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.