MOMO KAPOR UOPŠTE NIJE BIO BEOGRAĐANIN: Nećete verovati kada čujete njegovo PRAVO POREKLO
Momo Kapor, Foto: Print Screen Youtube

DA LI STE ZNALI?

MOMO KAPOR UOPŠTE NIJE BIO BEOGRAĐANIN: Nećete verovati kada čujete njegovo PRAVO POREKLO

"Po njegovoj smrti, kada je izbio rat, osetio sam neodoljivu potrebu da idem u rat, vukao sam džakove pirinča, brašna, ulja u džipovima, jer sam bio ratni dopisnik...

Objavljeno: 12:03h

Momo Kapor je bio čuven po svom toplom, prisnom narativu, s kojim su se mnoge porodice poistovećivale. Njegove kratke priče kazuju mnogo, noseći važnu poruku o ljubavi, lepoti, tuzi, sujeti, nedostajanju, kajanju, davno prohujalim vremena...

Da li ste znali gde je rođen čuveni pisac?

U nastavku vam donosimo priču o njegovom poreklui tome kako je pričao o svom ocu.

- Moj otac je mislio da je Bileća najvažniji grad na svetu. Godine 1994. ispostavilo se da je to tačno, jer je u Domu armije održan sastanak Vlade Republike Srpske sa stranim predstavnicima koji su predložili usvajanje Vens-Ovenovog plana. To je bio veliki događaj od koga je zavisilo da li će Republika Srpska ostati u ratu ili ne. Svi su došli.

Ja sam doleteo državnim avionom koji mi je dao Dobrica Ćosić. Došao sam pred zgradu gde su bile televizijske ekipe iz čitavog sveta: Si-En-En, Bi-Bi-Si, francuska TV.

Momo Kapor
foto: Printscreen/Youtube

Voditeljke su lomile jezik da izgovore Bileća, napolju su stajali generali, moji ratni drugovi. Sutradan su sve svetske televizije objavile: Bileća je rekla NE.

Žao mi je što moj otac nije video Bileću u Njujork tajmsu.

Kada je umro imao je 75 godina, godine u kojima svi Kapori umiru od srca. Kada su mi javili da je u bolnici, došao sam iz Cetinja, gde sam snimao, video ga zakačenog na aparate i pomislio da je gotov.

Po njegovoj smrti, kada je izbio rat, osetio sam neodoljivu potrebu da idem u Hercegovinu, da idem u rat, vukao sam džakove pirinča, brašna, ulja u džipovima, jer sam bio ratni dopisnik.

Momo Kapor
foto: Print Screen Youtube

Odlazio sam u njegovu kuću, i odjedanput zavoleo Hercegovinu, njen miris, bodljikavo žbunje i taj svet. Najviše sam vremena provodio na frontu braneći poreklo i oca koji je tražio da bude tu sahranjen, u Mirilovićima na seoskom groblju, iako je živeo u Dubrovniku gde se nalazi najlepše groblje Boninovo, puno Meštrovićevih i Roksandićevih skulptura. Tamo leži ispod hrasta sa babom, dedom, stričevima. On je hteo da leži tamo odakle je i potekao.

Momo Kapor je rođen u Sarajevu, Bosni i Hercegovini.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.