OVE GREŠKE DOMAĆICE PRAVE KADA PERU PEŠKIRE: Samo na OVAJ NAČIN če biti MEKANI i MIRIŠLJAVI
Veš mašina, Foto: Profimedia

ZAPAMTITE TO

OVE GREŠKE DOMAĆICE PRAVE KADA PERU PEŠKIRE: Samo na OVAJ NAČIN če biti MEKANI i MIRIŠLJAVI

Time ćete omogućiti da vam peškiri uvek budu mekani i mirišljavi

Objavljeno: 14:35h

Ovih sedam grešaka često pravite kada perete peškire, ali možete ih veoma lako popraviti.

Time ćete omogućiti da vam peškiri uvek budu mekani i mirišljavi.

1. Peškire perete samo hladnom vodom

Pranje hladnom vodom je ekološki odgovorno, ali barem jednom mesečno potrudite se da perete peškire na višoj temperaturi, naročito ako koristite deterdžent koji je manje efikasan. Vruća voda će pomoći da se razbiju ostaci prljavštine.

2. Izbor neodgovarajućeg deterdženta

Peškiri
foto: Profimedia

Peškire koristimo kako bismo brisali najintimnije delove našeg tela, pa mogu u sebi da zadrže naše bakterije i telesne mirise. Potrebno je da imate dobar deterdžent kako biste uklonili svu prljavštinu. Prilikom izbora deterdženta, uvek pogledajte etiketu kako biste bili sigurni da vaš deterdžent ima nekoliko enzima na listi sastojaka. Na taj način peškiri će se lakše isprati u vodi.

3. Upotreba omekšivača

Dodavanjem omekšivača u ciklus ispiranja zarobićete prljavštinu u vlaknima. Ako ovako perete peškire ostaće prljavi, neće izaći čisti, ali ni mekani i mirišljavi. Slažemo se, korišćenjem omekšivača peškiri lepo mirišu, ali to traje kratko vreme. Peškiri će zadržati prljavštinu i bakterije koji će dovesti do neprijatnih mirisa kada se navlaže. U ciklusu ispiranja jednostavno koristite jednu šoljicu alkoholnog sirćeta.

1 / 3 Foto: Profimedia

4. Perete peškire isključivo s tvrdom vodom

Korišćenje previše deterdženta i pranje peškira u vodi s višim sadržajem minerala može dovesti do toga da vam peškiri budu prljavi i kruti. Naš savet je da smanjite količinu deterdženta i dodate regenerator za vodu. Na kraju dodajte alkoholno sirće u ciklus ispiranja.

5. Niste očistili mašinu za veš

Ova formula je veoma jednostavna – čista mašina = čist veš. Redovno čišćenje veš mašine umanjuje šanse za ponovno taloženje prljavštine na peškirima, pa bi bilo idealno kada biste mašinu za veš prali bar jednom u mesec dana.

6. Ne sortirate odeću pre pranja

Mašina za veš, Veš mašina
foto: Profimedia

Ako ubacite beli peškir sa crvenom majicom ili haljinom, postoje ogromne šanse da će peškir primiti boju koja se oslobađa u vodi. Nikada nemojte preopterećivati veš mašinu. Kada je vreme da perete peškire, sortirajte ih prema sličnim ili istim nijansama boja. Peškire od mikrovlakana nikada nemojte prati s pamučnim tkaninama. Mikrovlakna privlače dlačice koje mogu potamniti boje.

7. Koristite previše kozmetičkih preparata

Ukoliko primetite sive mrlje i prljavštinu na vašem peškiru, možda je krivac sapun ili gel za tuširanje. Određeni prirodni sapuni reaguju s mineralima koji se nalaze u vodi i ostavljaju mrlje na tkanini. Da biste ih se rešili, napravite smesu od vode i deterdženta, pa je utrljajte u mrlje. Ostavite smesu da odstoji bar 15 minuta, a zatim treba da perete peškire u vrućoj vodi. Kako biste sprečili ponovno pojavljivanje mrlja, jednostavno promenite sapun koji koristite.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.