DONOSIMO VAM MALE TRIKOVE ZA BOLJE PAMĆENJE: Ovo može da koristi i onima koji su imali MOŽDANI UDAR
Mozak, Foto: Profimedia

KORISNO

DONOSIMO VAM MALE TRIKOVE ZA BOLJE PAMĆENJE: Ovo može da koristi i onima koji su imali MOŽDANI UDAR

Rutina i mehaničko obavljanje zadataka nije najbolji izbor za mozak za kojeg i dalje važi pravilo „upotrebi ga, ili ga izgubi“.

Objavljeno:

Pamćenje mogu da poboljšaju mali svakodnevi trikovi, koji stvaraju nove mreže neurona u našem mozgu. Od malih vežbi koje se sastoje u pranju zuba levom rukom, ako ste dešnjak, mogu imati koristi i zdrave osobe, ali i pacijenti koji su preživeli moždani udar.

Naučite novi ples

Učenje neke nove igre je odličan način da se zabavimo i ojačamo moždane sinapse. To može biti ples, učenje nekog jezika, kurs šivenja ili kuvanja. Neka istraživanja potvrđuju da je učenje novog plesa, posebno u paru, izuzetno korisno za razvoj mozga.

Pravite pauze pri učenju

Ljudi koji nastoje da uče tako što gradivo podele na nekoliko delova imaju bolji učinak od osoba koje satima bez reda nastoje da nauče gradivo. Male pauze između sesija učenja, mogu biti od pomoći.

Pišite rukom

Zaboravite na izvesno vreme na tastaturu, papir i olovka mogu pomoći da lakše pamtimo. Pisanje rukom ima dosta prednosti, smatra studija objavljena u časopisu „Journal of Cognitive Neuroscience“. Smatra se da se na ovaj način poboljšava orijentacija. Stručnjaci navode da deca koja pišu olovkom aktiviraju na ovaj način više delova mozga, nego ako kucaju na tastaturi.

Pamćenje i meditacija

Osobe koje nastoje da meditiraju da usmere misli ka jednom pojmu, mogu na taj način izazvati fizičke promene u mozgu, za koje se smatra da su rezultat formiranja novih sinaptičkih mreža, kaže psihijatar Simon A. Rego sa Albert Einstein College of Medicine u Njujorku. Na ovaj način ne samo da se jača pažnja, već i samosvest i empatija, tvrde stručnjaci.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.