NAJLUĐI OBIČAJI IKADA, "PROVUCITE BEBU KROZ KOLUT SIRA": Ovo do sada niste čuli!
Selo, Foto: Printscreen Youtube / RTV

URNEBESNO

NAJLUĐI OBIČAJI IKADA, "PROVUCITE BEBU KROZ KOLUT SIRA": Ovo do sada niste čuli!

Sujeverje, po nekim definicijama, predstavlja nerazumna verovanja da su zbivanja u budućnosti uzrokovana određenim magijskim radnjama ili nečijim postupcima.

Objavljeno:

Pa čak iako niste sujeverni, ne možete da osporite koliko moć verovanje u natprirodne sile ima među ljudima. Interesantno je da postoje brojna sujeverja koja se razlikuju od naroda do naroda. Neka su smešna, neka su zanimljiva, neka su logična, a neka veoma čudna.

Budući očevi nisu jeli salatu

Muškarci u Engleskoj XIX veka koji su želeli da postanu očevi nisu jeli salatu, piše u “Oksfordskom rečniku sujeverja”, jer se ona smatrala “sterilnom”, s obzirom na to da nema plodove već samo lišće.

Skriveni palčevi

U Japanu se veruje da bi dok prolazite pored groblja ili ako susretnete pogrebnu povorku trebalo da stavite palčeve u džepove kako biste zaštitili svoje roditelje. To, najverovatnije, potiče od japanske reči koja označava palac, a koju možemo bukvalno prevesti kao “roditelj-prst”, pa Japanci kriju palčeve kako bi sakrili roditelje od smrti.

Srećan dan za porođaj

Kako je navedeno u “Enciklopediji sujeverja”, stare babice su verovale su da je najbolji dan za porođaj sreda, a subota najlošiji. Ipak, ako ste rođeni pod “srećnom zvezdom”, možda vam i ne igra ulogu sam dan rođenja.

Beba i sir

U srednjovekovnoj Engleskoj trudnice su pravile velike kolutove sira, a na dan detetovog rođenja komadići su deljeni svim članovima porodice. Potom bi, na dan krštenja, dete “provukli” kroz ostatke koluta, kako bi se prizvala sreća.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.