IZ OVE DRŽAVE ZAPRAVO POTIČE IME MARKO: Srbi neće verovati kada ČUJU ISTINU, a evo i ŠTA ZNAČI!
Imena, Srbija, Foto: Prinstcreen, printscreen/freska.rs, Wikipedia

KO BI REKAO

IZ OVE DRŽAVE ZAPRAVO POTIČE IME MARKO: Srbi neće verovati kada ČUJU ISTINU, a evo i ŠTA ZNAČI!

Da li ste znali?

Objavljeno:

Velikom broju ljudi je prva asocijacija koja ih vezuje za muško ime Marko, poznati srpski junak Marko Kraljević, za koga se i danas polemiše da li je bio „izvor mašte“ napaćenog srpskog naroda kojima je bio potreban mitološki heroj za borbu protiv Turaka, ili je ipak reč o istorijskoj ličnosti odnosno sinu srpskog kralja Vukašina, Marku Mrnjavčeviću, a koji je bio vladar teritorije u zapadnoj Makedoniji sa prestonicom u gradu Prilepu.

Poreklo muškog ličnog imena Marko

O samom poreklu kao i o značenju muškog vlastitog imena Marko, postoji veliki broj različitih teorija, ali ni jedna od njih nije zasnovana na apsolutnim činjenicama i dokazima, već se prvenstveno svode na pretpostavke koje su pronađene u raznim istorijskim pisanim dokumentima iz starih vremena.

Smatra se da je vlastita imenica Marko, poreklom iz italijanskog jezika, i da je suštinski ovo ime jedan „bukvalni“ prevod starorimskog imena Marcus, a dok se pak prema drugoj teoriji ime Marko „izvodi“ od imenice „martius“ koja je italijanskog ili latinskog porekla.

Takođe, neki etimolozi tvrde da je velika mogućnost da je ime Marko, izvedeno od imena Mars, koji je bio rimski bog rata.

U svakom slučaju, i bez obzira na velike nedoumice o njegovom tačnom poreklu, muško ime Marko je jedno od najpopularnijih hrišćanskih imena, i davalo se muškoj deci kako u ranijim periodima kada se hrišćanska religija tek razvijala i ukorenjivala, tako i u današnje vreme kada se roditelji sve više i rado vraćaju korenima i istorijskim imenima, koja imaju neko značenje za sve njihove potomke koji će ih sa ponosom „nositi“.

Značenje muškog vlastitog imena Marko

Kako je već i u tekstu i napomenuto, pored polemika o samom poreklu imena Marko, postoji i čitav niz nedoumica, a koje su u vezi sa njegovim tačnim i preciznim značenjem, ali se pretpostavlja da je koren reči tj vlastite imenice Marko, u suštini slog „mas; maris“ što u prevodu ima značenje muževan, hrabar, ratnik, srčan, smeo.

Pored ovog značenja, kada je ime Marko izvedenica od reči „martius“, u bukvalnom prevodu znači da je neko dete „rođeno u martu“, pa se tumači kao „vesnik proleća“, „nosilac svetlosti i sreće“, ili „dete koje donosi radost“.

Engleski jezik – Mark; Marc; Marcus; Marcos;

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.