OVO JE ORIGINALNI RECEPT ZA KOSOVSKU POGAČU: Kada se ISPEČE uradite 1 STVAR i biće MEKANA
Kosovska pogača, Foto: Printscreen/TikTok/ ignjatovamama

NJAMI

OVO JE ORIGINALNI RECEPT ZA KOSOVSKU POGAČU: Kada se ISPEČE uradite 1 STVAR i biće MEKANA

Ako volite da je korica mekana, ostavite je par trenutaka u tepsiji, postaće mekana

Objavljeno: 23:01h

Originalni recept za kosovski pogaču.

KOSOVSKA POGAČA

Potrebni sastojci

200ml mlake vode

200ml mlakog mleka

Kosovska pogača
foto: Printscreen/TikTok/ignjatovamama

2/3 kocke kvasca

dve kašičice šećera

750g brašna

so po želji

2-3 kašike ulja za testo

2-3 kašike ulja za premazivanje

1 / 4 Foto: Printscreen/TikTok/ignjatovamama

Priprema

Pomešajte vodu i mleko i ugrejte zajedno. Kvasac izmrvite, dodajte šećer, kašiku brašna, i preko toga sipajte vodu i mleko. Izmešajte i ostavite par minuta da se kvasac aktivira, a zatim dodajte so i ulje i postepeno dodajte brašno dok ne zamesite testo (kad pod rukom osetite da je testo umešeno, da se vise ne lepi za ruku, to je to).

Tepsiju možete nauljiti, a možete i staviti pek papir. Zatim testo prebacite u tepsiju i rukama ga rastanjite. Premažite uljem i izbockajte viljuškom. Ostavite par minuta da nadođe, ako ga stavljate u zagrejanu rernu. A ako stavljate u hladnu rernu, možete je staviti odmah, narašće dok se rerna polako zagreva.

Na 200-220 stepeni peći oko 35 minuta, dok ne porumeni. Ako volite da ima hrskavu koricu, odmah je izvadite iz pleha i stavite na rešetkastu podlogu, da može da diše. Ako volite da je korica mekana, ostavite je par trenutaka u tepsiji, postaće mekana.

U originalu, koricu sastružu u potpunosti, ali ne morate.

@ignjatovamama Recept za video format za #kosovskapogača je napokon tu ? Toliko volite da pravite ovu pogaču, jer se pravi jednostavno i brzo, korica joj je hrskava a sredina mekana ? KOSOVSKA POGAČA Potrebni sastojci: * 200ml mlake vode * 200ml mlakog mleka * 2/3 kocke kvasca * dve kašičice šećera * 750g brašna * so po želji * 2-3 kašike ulja za testo * 2-3 kašike ulja za premazivanje Ja vodu i mleku pomešam i ugrejem zajedno. Kvasac izmrvim, dodam šećer (smedji šećer koristim, da vas ne zbuni to, nemam beli šećer u kući), kašiku brašna, i preko toga sipam vodu i mleko. Izmešam i ostavim par minuta da se kvasac aktivira, a zatim dodam so i ulje (ja koristim maslimovo) i postepeno dodajem brašno dok ne zamesim testo. Ja sve pravim odokativno, a sad sam premerila da bih vam napisala recept, ali svakako vi dodajte brašno postepeno i kad pod rukom osetite da je testo umešeno, da se vise ne lepi za ruku, to je to ? Tepsiju možete nauljiti, a možete i staviti pek papir. Zatim ga prebacire u tepsiju i rukama ga rastanjite. Premažite uljem i izbockajte viljuškom Ostavite par minuta da nadodje, ako je stavljate u zagrejanu rernu. A ako stavljate u hladnu rernu, možete je staviti odmah, narašće dok se rerna polako zagreva. Na 200-220 stepeni peći oko 35 minuta, dok ne porumeni. Ako volite da ima hrskavu koricu, odmah je izvadite iz pleha i stavite na rešetkastu podlogu, da može da diše. Ako volite da je korica mekana, ostavite je par trenutaka u tepsiji, postaće mekana. U originalu, koricu sastružu u potpunosti. Meni je to besmisleno, jer korica je najlepši deo pogače ? Tako je mirisna i hrskava ? I to je to ? Jednostavno, brzo, a preukusno ? Ne pravim je često, ali kad je napravim osećam se kao da je praznik ? Miriše na detinjstvo, čujem babin glas i osećam dodir babinih ruku. Čujem zvuk struganja korice, i dok smo ga čuli mama je već uspela celu koricu da sastruže ? ___________________________ #ignjatovamamarecepti #kosovskapogaca #kosovo #tradicija #tradicionalnapogaca #seljačkapogača #pogaca #pogača #hleb #domacihleb #domacapogaca #detinjstvo #recept #brzoiukusno #ukusnoibrzo ♬ original sound - ignjatovamama

(Espreso/Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.