Nijedno slavlje u JUGOSLAVIJI nije prolazilo bez OVOG KOLAČA: Napravite ga za SLAVU i oduševite goste (RECEPT)
Kolač, Foto: Printscreen/YouTube/Bokina kuhinja

njami

Nijedno slavlje u JUGOSLAVIJI nije prolazilo bez OVOG KOLAČA: Napravite ga za SLAVU i oduševite goste (RECEPT)

Starinske kocke sa orasima su zaboravljeni kolač koji je neverovatno ukusan

Objavljeno:

Nekada su poslastice bile jednostavne, a ukusne. Uglavnom su se pravile sa orasima, a upravo takav je i ovaj recept. Mekane kocke od testa punjene orasima su se služile za Božić ili Uskrs, a kako se približavaju praznici obradujete ukućane i goste starinskim kolačem.

Mnoge jugoslovenske domaćice su imale ovaj recept u svojim sveskama, a ne morate da čekate Božić, već ih pripremite za slavu ili kao posluženje uz kafu.

Sastojci:

Za testo:

  • 300 g oštrog brašna
  • 50 g šećera u prahu
  • 200 g putera
  • 2 kašike kisele pavlake (jogurta)
  • prstohvat soli

Za nadev:

  • 300 g oraha
  • 300 g šećera
  • 2 kašike ruma
  • 150 ml vrelog mleka
  • 1 rendana korica od limuna
  • 1 kašika meda
  • cimet
Kolač sa orasima
foto: Printscreen/Youtube/ Jelenajela Petrovic

Priprema:

Pomešajte mlevene orahe, šećer, rum, rendanu koricu limuna, med i cimet, pa sve to prelijte ključalim mlekom. Dobro promešajte. U posudi pomešajte brašno, šećer u prahu, istopljeni puter, pavlaku (jogurt) i so. Dobro umesite testo, pokrijte i ostavite na hladnom oko sat vremena. Testo podelite na 2 dela, pa razvucite. Prvi deo testa stavite u nauljen pleh i lepo razvucite do ivica. Probušite viljuškom, pa pecite par minuta na 200°C. Zatim izvadite, premažite nadev, pa pokrijte drugim testom i opet na par mesta izbockajte viljuškom. Vratite u rernu i pecite još 15 minuta na 200°C. Vruć kolač isecite na kocke i uvaljajte u šećer u prahu.

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.